Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Međunarodni dan seoskih žena – one nose NAJTEŽE BREME!

Međunarodni dan seoskih žena – one nose NAJTEŽE BREME!

984
0
žene na selu
Znaju sve da rade, ali da li je njihov rad zanemaren? foto J. El Omari

Žene na selu čine vrlo važan segment poljoprivredne proizvodnje i održavanje domaćinstva. Žene na selu kuvaju, sade, voze traktor, kombajniraju, kopaju, seku drva, zakivaju i sve češće vode gazdinstvo. Danas se obeležava Međunarodni dan seoskih žena, pa se pitamo da li prava i kvalitet života žena na selu prate težinu njihovih obaveza i uloga na domaćinstvu?

U zemljama u razvoju, žene na selu čine skoro 43 odsto ukupne radne snage u poljoprivredi. Odsto žena na selu u zemljama Evropske unije takođe se povećava. Zašto? Postoji više razloga, žene proizvode i prerađuju poljoprivredne proizvode, pa su samim tim najviše odgovorne za bezbednost hrane. Preko 75 odsto ekstremno siromašnih živi u ruralnim oblastima, a hrana koju žene proizvode doprinosi smanjenju svetske gladi i siromaštva.

S druge strane, čak 80 odsto poljoprivrednika Evropske unije starije je od 40 godina, pokazale su studije iz 2016. godine. Kako najstariji muški članovi porodica nisu u stanju da sa istom brzinom i snagom vode porodična gazdinstva, taj posao preuzimaju najpre njihove žene. Na osnovu analiza Eurostata, danas 30 odsto evropskih farmi vode žene.

Sve je više porodičnih gazdinstava u Srbiji i svetu koje vode žene poljoprivrednice. Njihov položaj nije zavidan na selu. Zbog patrijarhalnih shvatanja, često moraju da ćute o svojim problemima i trpe fizičku i psihičku torturu, na šta se sve češće skreće pažnja. Naporan rad u poljoprivredi i poslovi koje smo gore nabrojali, a koje žena obavlja, često se podrazumevaju. Mnoge institucije rade na tome da osnaže žene na selu, naročito po pitanju socijalnih i ekonomskih prava.

Od 2017. godine Ministarstvo poljoprivrede Srbije uvelo je program mera gde se subvencioniše proizvodnja čiji su vlasnici domaćinstva mladi i žene, što je verovatno doprinelo povećanju broja žena u agraru.

Ipak, iako su kroz istoriju žene bile obavezan deo poljoprivredne proizvodnje, a danas su ključan element ruralnog razvoja, ne možemo, a da ne primetimo da su na neki način diskriminisane: nevidiljive, a njihov rad zanemaren.

 

J.E.