Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo MEDOBRANJE SE SMANJUJE IZ GODINE U GODINU!

MEDOBRANJE SE SMANJUJE IZ GODINE U GODINU!

752
0

Pčelari će poslednju deceniju pamtiti po lošim prinosima, jer se iz godine u godinu smanjuje medobranje. To je primetio naš sagovornik Duško Fijatović iz Niša, čije pčele sakupljaju med sa, takozvanog pravog pčelinjeg raja, Suve planine.

„Interesantno je da se u zadnjih 8 godina, odnosno od 2011. godine neke čudne stvari dešavaju u pčelarstvu kad je u pitanju medobranje. Konstatno padaju prinosi svake godine. Pa čak i kad bagrem cveta, nema meda. Do 2011. godine, prinosi su bili ujednačeni, a ovih poslednjih su u konstatnom padu i koliko ćeš dobiti je čista lutrija“, kaže Fijatović za Bolju zemlju.

Naš sagovornik se već 25 godina bavi pčelartsvom. Njegovih 100 košnica nalaze se na tromeđi Vlasotinaca, Babušnice i Crne Trave. Ta oblast idealna je za uspešno pčelarenje i skoro sve pčelinje paše.

„Ovde je ruralno područje bez industrije, gde su staračka domaćinstva i gde se ne obrađuje zemlja, nema hemije i nema prskanja. Tu se spaja klima Suve planine i Vlasine koja apsolutno pogoduje pčelama – to je njihov raj! Obilje je pčelinjih paša; bagrem, livada i šuma. Livadska paša je toliko bogata, od krovskih biljaka do ostalih i donosi vrlo kvalitetan med“.

Ipak, ove godine dobra klima nije bila dovoljna da se navrca dosta meda i ubere prihod.

„Ova godina je vrlo loša. Bagremov med je retko ko uspeo da navrca, ja lično nisam uspeo. Pčele su počele sa bagremom, to su dopunile sa livadom, obojile, šumskog meda nije ni bilo. Bilo je dosta kiše, zatim visoke temperature“.

Zbog toga mnogi pčelari iznose na tezgu med iz prošle godine, koji neretko prodaju i po višim cenama u odnosu na prošlu godinu.

foto: J. El Omari /sagovornik Duško Fijatović
foto: J. El Omari /sagovornik Duško Fijatović

„Ovaj med koji prodajemo je prošlogodišnji. Sa ovakvim godinama se borim, tako što prodajem ono od prošle godine. Moramo da se snalazimo da preživljavamo. Med nije kvarljiva roba, to je jedina namirnica koja bez posebnih uslova čuvanja može da stoji neograničeno i da se neograničeno upotrebljava. Ja nisam ništa izgubio, ali nisam ni prihodovao ove godine“, kaže Fijatović.

Šta pčelare čeka u budućnosti, pitanje je, a da su klimatske promene najvidljivije u košnici, jasno je kao dan!

 

J.E.