Naslovna Vesti Meštani NIŠKIH sela u potpunosti ZAPOSTAVLJENI!

Meštani NIŠKIH sela u potpunosti ZAPOSTAVLJENI!

380
0
marš
Meštani niških sela muče mnogi probemi loše povezanosti sela i grada, foto NKD

Aktivisti Nacionalne koalicije za decentralizaciju su, uz podršku grupe Kobra iz Donje Toponice  i udruženja ZOO planet, šetali juče duže od 20 kilometara od sela Donja Trnava do Niša, na čijoj ruti su sa meštanima sedam sela razgovarali o problemima zbog kojih se ljudi sve češće iseljavaju u grad.

Meštane ruralnih krajeva muče slični problemi – nedovoljan broj linija prigradskog prevoza i visoka cena karte, loša infrastruktura, neadekvatna zdravstvena zaštita, nedostatak sadržaja za razonodu dece i mladih, navedeno je u saopštenju Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Da bi se snabdeli osnovnim životnim namirnicama ili lekovima, meštani Donje Toponice moraju da budu u zavidnoj fizičkoj kondiciji.

,,U svom selu nemamo ni prodavnicu niti apoteku. Najbliža prodavnica nalazi se u Donjoj Trnavi što je udaljeno od nas oko kilometar i po, a da bismo kupili lekove, moramo do Gornje Toponice koja je udaljena oko 2,5 kilometra od nas’’,  kazao je aktivistima Vladimir Marković iz Donje Toponice.

marš
Šetači razgovaraju sa meštanima, foto NKD

Da su, kad zaboli, lekovi daleko, potvrđuju i meštani Mezgraje koji, za razliku od susedne Donje Toponice, imaju dve prodavnice u selu, ali im nedostaju – mladi. Sve je više napuštenih domova i imanja, kažu.

,,Zapostavljeni smo u svakom pogledu, mi na selu smo građani drugog reda’’, zaključila je Stana Kočić iz Mezgraje.

Ovim Maršom pod nazivom ,,Povežimo selo i grad’’ 28 šetača prešlo je 25 kilometara, sa ciljem da pojačaju poverenja između građana i institucija kroz veću odgovornost izabranih lica i bolje uključivanje javnosti i građana u proces donošenja odluka i kreiranje javnih politika.

 

J.E.