Naslovna Vesti MINISTAR NEDIMOVIĆ: Država priprema pomoć ugroženim područjima od poplava!

MINISTAR NEDIMOVIĆ: Država priprema pomoć ugroženim područjima od poplava!

723
0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da se situacija posle obilnih padavina stabilizuje i da će u četvrtak na sednici vlade biti doneta odluka o pomoći ugroženim područjima.

– Sačekaćemo da lokalne samouprave dostave izveštaje o šteti – rekao je Nedimović, podsetivši da je država pomogla 2014. i 2016. Godine.

Vojska će u Sirči, gde je 80 domaćinstva odsečeno, postaviti pontonski most, gde vozila mogu da se kreću, u Dragačevu se situacija stabilizovala, a u Kniću su evakuisane životinje, rekao je ministar.

Nedimović kaže da je država pomogla 2014. i 2016. godine. „Setite se prošle godine Busura i Petrovca na Mlavi u junu“, ukazuje Nedimović.

Foto: Pixabay

Nedimović kontra poplava

Prema njegovim rečima, u čertvrtak će se na sednici Vlade doneti odluka kako će se pomoći ugroženim područjima. Ističe da je situacija stabilna.

– Uradili smo oko 500 vodoprivrednih objekata, za ove bujične tokove mora drugačije da se radi, nisu to poplave koje ljudi pamte 2014. Godine – kaže ministar.

Image by Bernhard Jaeck from Pixabay

U poplavama su stradala domaćinstva, štale, a oštećena je infrastruktura. Nedimović ističe da će sačekati da lokalne samouprave dostave svoje izveštaje o šteti.

Vojska će u Sirči, gde je 80 domaćinstva odsečeno, postaviti pontonski most, gde vozila mogu da se kreću.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Saniranje štete

U Dragačevu se situacija stabilizovala, u Kniću su evakuisane životinje, rekao je ministar. – Svega je bilo juče, za tri sata se izlilo vode koliko se za četiri-pet meseci izlije – kaže Nedimović.

Kada pogledate godinu i prosek padavina, to je manje-više isto, kaže ministar i dodaje da je vreme izlučivanja padavina sada u kratkim vremenskim intervalima od nekoliko sati i to je najveći problem – ne može ništa da primi, a imate problem i sa fekalnom kanalizacijom.

Foto: freepik/freepik

Govoreći o šteti, Nedimović kaže da je što se tiče stočnog fonda u Kniću stradalo stado.

– To se desilo nema ni 24 sata, pomoći ćemo kao i svaki put, kada bih sada dao procenu štete bilo bi neprofesionalno – zaključio je Nedimović.

S.Š