Naslovna Vesti Ministar Nedimović: imamo li čemu da se nadamo? Cena šljive, izvoz voća...

Ministar Nedimović: imamo li čemu da se nadamo? Cena šljive, izvoz voća za Rusiju, izvoz mesa za Kinu…

1022
0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rado se odazvao pozivu da ove nedelje gostuje u emisiji Bolja zemlja.

Voditelj emisije Bolja zemlja, Uroš Davidović razgovarao je sa ministrom o: izvozu voća za Rusiju, a nakon što je Uredba o novoj evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju stupila na snagu početkom januara 2018.godine, zatim kakvo je stanje po pitanju izvoza šljiva, ali i o izvozu svinjskog mesa za Kinu.

„Nema tu neke dramatične disproporcije, kao što se u javnosti predstavlja!“

Ministar Nedimović je je objasnio da, uredbom iz 2018.godine, Rusi nastoje da kontrolišu bukvalno svaku tačku u kojoj iz Srbije ide izvoz za Rusiju, jer kako kaže mi imamo posebni status – ,,bescarinski izvoz prema Rusiji“.

,, Ja mislim da je ovo potpuno prirodno, jer oni se suočavaju sa novim izazovima. “Stavite se u njihove cipele“… Gomila evropskih zemalja pokušava da preko neke tačke reeksportuje svoje voće i da proda skuplje, jer Rusija dobro plaća.“ – istakao je ministar Nedimović.

Foto: Pixabay

Prema podacima sa kojima raspolaže Ministarstvo poljoprivrede, u Srbiji je 2017. godine, pre donošenja ove uredbe, bilo ukupno 172 hladnjača koje su bile izvozno orijentisane prema Rusiji, odnosno imale su dozvole za izvoz prema Rusiji. Dok je 2018. i 2019. godine, posle donošenja te uredbe, broj izvozno orijentisanih hladnjača smanjen na 123. Od toga samo devet je za povrće, a sve ostalo je za voće, ili za voće i povrće.

Dakle, ne može se reći da je uredba ta koja nešto smanjuje.

Šljiva ovih dana jeste ozbiljan problem na tržištu, jeste smanjena tražnja od Rusije, ali nama sada dolazi čačanska lepotica

Ministar Nedimović priznaje da je izvoz šljiva za Rusiju ovih dana ozbiljan problem, jer je smanjena tražnja od strane Rusije. Međutim, ministar napominje da nam sada dolazi čačanska lepotica i da očekuje bolje trendove, te da će je biti na tržištu i da će Rusi dolaziti da je kupuju.

Foto: Pixabay

,, Ima jedna druga stvar o kojoj moramo da vodimo računa sve vreme, jeste da je cena prošle godine bila veća, bila je između 40 i 50 dinara po kilogramu kada se izvozilo prema Rusiji, sada je ona za 10 do 15 dinara niža.“ – istakao je ministar Nedimović.

Izvoz svinjskog mesa za Kinu najkasnije do 1.oktobra

Nakon što smo dobili veterinarski sertifikat pre mesec dana od strane Uprave carine Kine, sledeći korak prema rečima ministra Nedimovića jeste da kineska inspekcija, u drugoj polovini avgusta meseca, dođe i iskontroliše naše klanice koje žele da izvoze meso za Kinu – a njih je ukupno 12.

Image by Andreas Lischka from Pixabay

Takođe, ministar Nedimović je najavio da će najverovatnije od početka avgusta biti omogućena robna razmena za 2,2 evra po kilogramu goveđeg mesa za kukuruz. A o tome će se znati više u toku ove nedelje, nakon sednice Vlade.

Celo gostovanje ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, u emisiji Bolja zemlja, možete pogledati ovde: