Naslovna Vesti MINISTAR NEDIMOVIĆ ZA PORTAL „BOLJA ZEMLJA“: Preti li nam zaraza nakon poplava,...

MINISTAR NEDIMOVIĆ ZA PORTAL „BOLJA ZEMLJA“: Preti li nam zaraza nakon poplava, o procenjenoj šteti i pomoći poljoprivrednicima!

1012
0

Zbog obilnih padavina koje su pogodile Srbiju prethonih dana, proglašeno je vanredno stanje u čak jedanaest opština Srbije.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gospodin Branislav Nedimović, istakao je da ovog puta nemamo problema sa rekama, već bujičnim poplavama:

Image by Hans from Pixabay

-Najteža situacija je u Kraljevu gde imamo 464 ugroženih objekata. Što se tiče građevine i izgradnje, mi smo sada ozbiljni taoci onoga što se dešavalo devedesetih godina prošlog veka! Metodom pošumljavanja moramo da se borimo protiv poplava! Mi moramo da se dovedemo u red – istakao je ministar Nedimović.

Ministar je za portal „Bolja zemlja“ otkrio je da se od 600 evakuisanih građana „dobar deo već vratio svojim kućama“, te da će sutra održati sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava u kojima je proglašeno vanredno stanje, kako bi se utvrdio presek stanja materijalne štete.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović
(Izvor: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

Nedimović jasan

Po njegovim rečima, Vlada je donela odluku vezano za rekonstrukciju javnih, a potom i privatnih objekata.

Potresne slike na kojima se jasno vidi da ljudi svojim životima čuvaju stoku po terasama kuća, navode na pitanje koliko je životinja uginulo, ali i da li nam prete zaraze:

Foto: Pixabay

– Samo na nekoliko mesta smo imali slučaj uginuća životinja i to najviše u Kniću i Dragačevu, za sada je sve sanirano – rekao je ministar, ali i dodao da s obzirom na posledice zemlja iz regiona, mi moramo biti i više nego zadovoljni.

Šteta pozamašna

Mnogi poljoprivrednici Srbiji već drugi put zaredom pretpeli su veliku štetu, kada su usevi i plodovi u pitanju, a ministar Nedimović je dao svoja predviđanja:

Izvor: Shutterstock/ValentinaPopovic

– Kod prostora kroz koje je prošla bujica u narednom periodu utvrdićemo procenu štete, dok kod prostora gde se voda zadržala, i zadržavaće se, sigurno je došlo do veće štete. Na prostorima Vojvodine nećemo imati većih poljoprivrednih problema, u ostalim delovima ćemo reagovati na mikro nivou i rešavati probleme onako kako smo to radili 2014. godine.

Prema informacijama koje ministar Nedimović poseduje o vremenskim uslovima za naredni period, ne bi trebalo da dođe do novih većih poplava.

S.Š.