Ministar poljoprivrede – Tenis aplicirao za zakup zemljišta na 30 godina

  473
  0

  Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, je izjavio da je nemačka kompanija za proizvodnju mesa ,,Tenis“ aplicirala na javni poziv za zakup zemljišta na 30 godina. Kako saznajemo, od Nedimovića, tačne informacije o tome da li je ovaj zahtev prihvaćen znaćemo za nekih desetak dana.

  Za regionalnu TV N1, Nedimović je kazao da je Tenis podneo zahtev, za više od 10.000 hektara u pet različitih lokalnih samouprava. ,,Tenis“, po nekim poslednjim informacijama, planira da u Srbiji podigne pet farmi, i to u opštinama Pančevo, Vršac, Žitište, Zrenjanin i Kikinda.

  Gostujući u „Presingu“, Nedimović je rekao: ,, Želimo da razvijemo kooperantski odnos, zadruge koje su postojale, a to smo izgubili. „Tenis“ je kompanija koja ima na raspolaganju tržište od 6 hiljada kilometara, a u Srbiju dolazi i donosi genetiku i tehnologiju. U Srbiji, mi nemamo dovoljnu količinu prasadi, ali sa njihovom tehnologijom imaćemo dovoljno materijala, i uz to razvijati klasičnu industriju. Želja nam je da prerađujemo sirovo meso.“

  Po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu neće biti dozvoljena potpuna liberalizacija prodaje zemljišta i da će za strance biti prekinuta, odnosno zaustavljena. Prema rečima Nedimovića ovaj ugovor će se menjati jer Srbija nije tada imala isti status kao zemlje koje su pregovarale. Cilj je da se ne dozvoli potpuna liberalizacija zemljišta.