Naslovna Uredbe Minitar najavio IZMENU ZAKONA; Poljoprivrednici će dobijati subvencije KAD NJIMA TREBA!

Minitar najavio IZMENU ZAKONA; Poljoprivrednici će dobijati subvencije KAD NJIMA TREBA!

2155
0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović tokom posete poljoprivrednih gazdinstava opštine Zrenjanin, izjavio je da će Zakon o podsticajima biti izmenjen, kao i da će proizvođaći dobijati subvencije ’kad njima treba, a ne birokratski, po redosledu podnošenja zahteva’, preneo je list Dnevnik.

„U poslednje dve godine bilo je mnogo primedbi koje se tiču dugogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i to smo rešili. Sada idemo korak dalje, moramo se pozabaviti dinamikom isplata subvencija poljoprivrednicima, da je stočari dobiju onda kada njima to treba, da voćari dobiju subvencije kada njima to realno treba, jer, nama jeste cilj da pomognemo ljudima, a ne da radimo birokratski, po redosledu podnošenja zahteva“, rekao je ministar i dodao da će Zakon o podsticajima biti izmenjen, da bi se regulisala ta materija.
Poljoprivrednici iz Ečke, Elemira i Perleza imali su priliku da razgovaraju sa resorsnim ministrom i ukažu na aktuelnu situaciju i određene probleme.

Takođe, poljoprivrednici iz cele Srbije već godinama ističu problem kasne isplate subvencija i zaostalih subvencija. Većina poljoprivrednika navodi argument da ’nemaju novca da finansiraju jesenju setvu, jer su čekali isplatu subvencija’.

Nedavno je direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović u emisiji Bolja zemlja ukazala da je 98% zahteva iz 2017. i 2018. godine već rešeno i da nisu rešeni oni koji čekaju dopunu, kao i to da su ’već započeli rešavanje zahteva iz 2019. godine’.

 

 

Izvor: Dnevnik, Bolja zemlja

J.E.