Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Mirođija

Mirođija

1684
0

Mirođija je dobro poznata začinska, mirisna biljka. Poreklom iz jugoistočne Azije, danas se gaji u skoro svim zemljama sveta.

Ona je jednogodišnja zeljasta biljka. Sama se razmnožava po baštama, a dobro uspeva i na terasama. Mnogi je gaje zbog mirisnog semena. Glavni lekoviti sastojak je etarsko ulje.

Mirođija se vekovima uspešno koristi protiv gasova, nadimanja i teškoća u radu organa za varenje. Takođe, pojačava rad bubrega i jača otpornost organizma. Od davnina je poznato da ova biljka podstiče apetit.

Najveća koncentracija lekovitih i aromatičnih materija nalazi se u plodovima mirođije, ali ih ima i u listovima i cvetovima. Mirođija je, pre svega, dobar, neškodljiv, jeftin i svakom dostupan začin. Najviše se koriste igličasti listići, sveži ili osušeni. Sveži listovi, između ostalog, služe i za razne dekoracije u hladnoj kuhinji. Pomešana sa peršunom, mirođija daje poseban ukus bifteku. Zbog arome, obično se dodaje čorbama, sosovima i varivima (posebno grašku i tikvicama), kao i turšiji. Dodato lišće ove biljke krastavčićima daje bolji ukus I aromu.

Mirođija se proizvodi isključivo semenom. Seje se direktno. Smatra se da je najpogodnije vreme setve prva polovina aprila. Mirođija se može sejati i kao postrni usev. U tom slučaju zemljište se priprema odmah posle skidanja preduseva, pa se mirođija seje i obavezno navodnjava.

Više o uzgoju i lekovitim svojstvima ove začinske biljke možete pročitati  OVDE.

Prethodni tekstKoliko može da se zaradi od sezonskih poslova u poljoprivredi?
Sledeći tekstBolesti i štetočine šampinjona