Naslovna Vesti MITOVI O POVRĆU KOJE SE GAJI U PLASTENICIMA!

MITOVI O POVRĆU KOJE SE GAJI U PLASTENICIMA!

1256
0

Savremena poljoprivredna proizvodnja uključuje sva naučna i tehnička dostignuća u proizvodnji. Tako se već skoro čitav vek veći deo proizvodnje obavlja u zatvorenom odnosno zaštićenom prostoru. Međutim, baš u tom grmu leži zec, jer otuda i najveće predrasude kada je proizvodnja povrća u pitanju.

Mnogi trgovci često iz neznanja svoje proizvode nude, govoreći kako oni nisu iz plastenika a i mnogu kupci opet iz predrasuda često će odmahivati glavom i reći. „ ma to je iz plastenika“ a da ni sami ne znaju, zbog čega unapred povrće proizvedeno na takav način svrstavaju u loše i neodgovarajuće. Evo najčešćih predrasuda:

Povrće iz zaštićenog prostora prska se više nego što se prska ono gajeno na otvorenom.

To je potpuno netačno. Povrće koje se gaji na ovakav način ima na najbolji mogući način obezbeđene sve potrebne uslove za normalan rast. Pogotovu ukoliko se recimo plastenici greju, diktiraju se uslovi tako da biljka dobija optimalnu količinu toplote, vode i svetlosti koji su od ključnog značaja za proizvodnju.

Samim tim napad bolesti i štetočina je manji pa ima manje potrebe za prskanjem a i proizvodnja je zaštićena od vremenskih neprilika, pojave grada, oluja i drugih nevolja.

Povrće iz plastenika je manje ukusno

I ovo nema nikakve veze sa proizvodnjom. Ukus daju pre svega osobine sorte ili hibrida koji se gaji. I svo povrće tj. isto seme mogu da se poseju i u zaštićenom i u otvorenom prostoru. Tako da uslovi gajenja ne diktiraju boju, miris ili ukus određenog povrća, jer je to isključovo odlika sortnosti.

Povrće iz plastenika se ne gaji na zemljištu

I ovo je pogrešno. U većini plastenika sve se odvija na zemljištu. Ima onih gde se sve odvija na suspstratima tj. specijalnim sunđerima gde se opet diktiraju i simuliraju optimalni uslovi u pogledu dodavanja hrane i mineralnih materija u najboljem mogućem opsegu, pa biljka dobija samo vrhunsku ishranu.

Ovo su dve osnovne predrasude za ovakav tip proizvodnje ali isto tako morate da znate da se salata više uopšte ne gaji na otvorenom a ima slučajevima gde se čak i trešnja gaji u zaštićenom prostoru. Bila je reportaža pre par godina o jednom takvom proizvođači iz Ritopeka.

Morate da znate da proizvodnja u zaštićenom prostoru ima niz prednosti u odnosu na onu na otvorenom. Povrće može da se proizvede onda kada ga niko nema, brže sazreva, zaštićeno je od abiotičkih činilaca, proizvodi se u kontrolisanim uslovima i čak je i boljeg kvaliteta od onoga koje se proizvede na otvorenom.

 

G.V.