Naslovna Uredbe Mladi poljoprivrednici traže IZMENU pravilnika

Mladi poljoprivrednici traže IZMENU pravilnika

690
0

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) organizuje treći po redu Sajam mladih poljoprivrednika od 3. do 5. oktobra na novosadskom Sajmu u okviru Lorista. Za petak, organizatori sajma pripremili su konferenciju pod nazivom „Mladi privrednik u poljoprivredi“, na kojoj će učestvovati članovi SUMP-a, poljoprivrednici Srbije i pomoćnik sekretara za poljoprivredu Mladen Petković.

„Glavna tema konferencije jeste da se mladi ljudi koji žive na selu i stvaraju svoj proizvod da se promovišu i da prikažu kako ti mladi mogu da žive od svog rada“, kaže Aleksandar Milovanović ispred SUMP-a, ali napominje da će biti reči i o narednim subvencijama i izmeni pravilnika.

Prema poslednjim informacijama, konkurs za subvencije za mlade poljoprivrednike najavljen je za oktobar, a na osnovu obećanja ministarstva, SUMP treba da učestvuje u izradi novog pravilnika. Međutim, kako saznaje Bolja zemlja, taj ‘sastanak još uvek nije održan’.

„Naši predlozi za izmene odnose se na osnivanje gazdinstva; zašto se pravi ta diskriminacija, zašto ne može staro gazdinstvo, zašto mlad poljoprivrednik mora da bude nosilac gazdinstva, jer ima mnogo situacija da je čovek mlad ali nije nosilac gazdinstva, a živi na selu i zašto takva osoba ne može da konkuriše?“, navodi Milovanović za naš portal i dodaje da rangiranje mora da bude poštenije.

„Smatramo da oni koji žive na selu i rade na selu treba da imaju više bodova od onih koji su u gradu i kojima poljoprivreda nije primarna delatnost. Imamo situaciju na terenu gde se stvaraju gazdinstva za koja se ne zna da li će raditi u budućnosti ili ne, dok osobe koje zaista rade i žive na selu, ne mogu da ostvare subvencije, jer im nije novoosonovano gazdinstvo“.

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika već godinama zalaže se za poboljšanje položaja mladih poljoprivrednika, kroz bolje uslove rada i života na selu. Njihov cilj da se kroz sajmove, konferencije i pritiske na resorsno ministarstvo prepozna termin mladog poljoprivrednika, ne samo u pravilniku, nego i u zakonu.

 

J.E.