Naslovna Vesti MLADI PREDUZETNICI ZABRINUTI: da li će se rušiti kuće i farme na...

MLADI PREDUZETNICI ZABRINUTI: da li će se rušiti kuće i farme na putu za Loznicu?

2108
0

Uznemiravajuće vesti okupile su stanovnike opštine Štitar da se okupe i zajedničkim snagama sagledaju šta im je činiti. Naime, pojavio se plan puta, bez navedenog izvora, koji oslikava potencijalnu trasu brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, a kojom bi mogle biti srušene brojne kuće i farme u ovom selu.

Izvor: Shutterstock/Bits And Splits

Mladi poljoprivrednik Branislav Terzić Iz Štitara otkrio je samo za emisiju “Bolja zemlja” da se odrekao mnogih blagodati i dobro plaćenog posla u inostranstvu kako bi se bavio poljoprivredom, te je započeo proizvodnju mleka:

,, Odlučio sam se za rad na selu zato što to volim. Imao sam razne varijante da odem u inostranstvo, ali sam odustao zbog poljoprivrede, posla koji volim. Odlučio sam se za selo, zato što mislim da selo ima perspektivu“, objasnio je mladi poljoprivrednik.

Image by Mario from Pixabay

Stare muke paorske

Ono što muči Terzića, ali i ostale stanovnike sela Štitar, je zbog čega se u ovaj objekat ne ugradi mlekovod, ili neka druga, skuplja oprema, što bi bilo olakšavajuće za njihov rad. Odgovor je sledeći – da postoji opasnost da će ova farma i još kuća u okolini biti srušeno zbog izgradnje državnog puta. Dakle, sve ono što su porodice gradile decenijama bi moglo da bude srušeno očas posla:

,, Pre sedam dana nadležni objekat pri infrastrukturi u Šapcu koji mi je dao idejani projekat vezan za brzu saobraćajnicu Ruma -Šabac-Loznica. Prema idejnom projektu brza saobraćajnica prolazi kroz opštinu Štitar, ali prolazi preko naseljenog mesta. Počeli smo da sakupljamo potpise za peticiju, kako se tim ljudima ne bi rušile kuće. Takođe se saziva sednica na kojem će Grad Šabac izneti odluku u kojoj se ne slaže sa saobraćajnicom – objasnio je Dušan Tufergić, predsednik MZ Štitar.

Izvor: Shutterstock/Singkham

,, Jako je strašno sve ovo što se dešava, doneo sam odluku da ne idem u inostranstvo zbog bavljenja poljoprivredom, taman sam započeo proizvodnju, planirao razvoj proizvodnje mleka, a potom dobijam takve glasine da ću morati da ugasim celo ovo domaćinstvo. Kada bih krenuo od nule mnogo bi bilo teško, s obzirom na to da bi mi samo za jednu kravu trebalo dve godine – ističe Branislav Terzić.

Šta će Štitar da radi?

Iako je cela situacija još uvek nezvanična, a plan koji postoji bez natpisa ko ga je izdao, celo selo je uznemireno. Narod sela Štitar veruje u onu dobro poznatu narodnu izreku „gde ima dima, ima i vatre“:

Image by Kurt Bouda from Pixabay

,,Otkad se pojavila ta glasina, ne mogu da spavam. Moje domaćinstvo traje preko 150 godina i sad bi trebalo neko da dođe i da struši ono što je moj pradeda sagradio. Još ništa nismo dobili zvanično, iz urbanizma smo dobili plan. Naravno da postoji drugo rešenje, postoje još dve alternative kuda bi mogla da prolazi brza saobraćajnica“, rekao je uznemireni građanin Štitara i dodao da bi po aktuelnom planu moglo biti srušeno više od 30 kuća, tj. domaćinstava.

Dok stanovnici Štitara čekaju na zvanično saopštenje, kako bi saznali svoju sudbinu, vi pogledajte detaljan prllog o zapanjujućoj situaciji klikom na link OVDE!

Bolja zemlja