Naslovna Vesti MLADI, VREDNI, SPOSOBNI: Vojin (16) i Pavle (14) dika su Srbije! S...

MLADI, VREDNI, SPOSOBNI: Vojin (16) i Pavle (14) dika su Srbije! S ponosom ostaju na selu da se bave poljoprivredom!

425
0

Predrag Vujisić iz Kišiljeva kod Silajnca, pored primarnog posla, bavi se obradom 17 hetara zemlje, u čemu mu sa velikim zadovoljstvom pomažu njegovi sinovi.

Prema rečima poljoprivrednika iz Kišeljeva od povrća ima zarade ukoliko ga proizvodite i berete sami, ali i direktno prodajete kupcima. Ono čime se porodica Vujisić vodi kada je prodaja u pitanju je to da je nedovoljno prodati proizvid kao takav, već se treba postarati da mušterija bude zadovoljna:

„Razmišljam na taj način da svakog treba gledati kao mušteriju i svakog moramo ispoštovati. Nije poenta samo uzeti novac od kupca, već i da mu date kvalitetan proizvod“, objašnjava Vujisić kojem je najunosniji proizvod paprika ajvaruša i kupus, a sva svoja učenja preneo je na dvojicu mlađih sinova.

Pročitaj i:MINISTAR NEDIMOVIĆ: krajem godine poseban projekat Vlade za unapređenje vinarstva

ZANIMLJIVOST: šta se dešava kad se ježevi “zaigraju”
MALO DECE OSTAJU U SELU!

Sinovi gospodina Vujisića pravi su momci za primer. Stariji sin Vojin (16), krenuo je očevim stopama i upisao Poljoprovrednu školu, ali tvrdi da se malo ko od preostale dece iz selu odlučuje za poljoprivredu:

„Odlučili smo se za poljoprivredu iz zadovoljstva, u velikom delu pomažemo ocu. Možemo sve i ništa nam nije teško – objašnjava mlađi sin Pavle.

Bez obzira na to što im drugovi pomažu kako bi njihov vrt izgledao besprekorno, stariji brat Vojin tvrdi da se veoma mali broj mladih ljudi zadržava u Kišiljevu:

„Ima dece koja žele da se bave poljoprivredom, ali u malom broju. Od cele moje generacije, samo moj drug i ja smo upisali Poljoprivredu školu“, tvrdi Vojin.

Iako su mnoga deca iz njihovog kraja otišla za trendom urbanizacije, Pavle i Vojin  su  odlučili da ostanu u ovom malom mestu i ubiraju plodove unosnog bavljenja ratarstvom, od čega za sada najunosnije razultate daje paprika ajvaruša.

Nažalost dečaka poput sinova Predraga Vujisića u Srbiji je danas sve manje, a oni svakako služe kao odličan primer kako da sačuvamo srpska sela od zaborava i propadanja.

A kako se šparta ručno kada je paprila, skoro organska u pitanju, pogledajte u prilogu OVDE!