Naslovna Vesti Monilioza DUNJE – trulež ploda posle berbe

Monilioza DUNJE – trulež ploda posle berbe

1055
0

Pod moniliozom dunje se podrazumeva trulež plodova, mrka palež lista i letorasta koja je rasprostranjena širom sveta u područjima gde se ova biljka gaji. Ova bolest se naročito javlja u godinama sa kišnim i prohladnim prolećem. Takođe je značajna i trulež plodova, koja naročito nastaje posle berbe, tokom skladištenja i čuvanja, navodi diplomirani inženjer Tamara Mihailović iz PSSS Srbije.

„Bolest se javlja na listovima, cvetovima, letorastima i plodovima. Po formiranju lista bolest se primećuje. Listovi koji su napadnuti imaju specifičan miris na buđ, postaju mrki, suše se i savijaju. Ukoliko je vreme kišovito, na površini zaraženog lista se pojavljuje sivkasto-beličasta prevlaka. Cvet biva zaražen preko tučka, a plodovi mogu biti zaraženi od zametanja do berbe i usled zaraze, pretvara se u mumificiranu masu i na kraju opada“, navodi Mihailovićeva.

Infekcija starih plodova najčešće se ostvaruje na mestu povreda od insekata. U zavisnosti od temperature, zaraza zahvata čitav plod u roku od 7 do 14 dana. Smenjivanje dana i noći pogoduje stvaranju plodonosnih tela, tako da svaki krug plodonosnih tela odgovara jednom danu i noći – 24 časa.

„U zimskom periodu trebalo bi sakupiti sve zaražene plodove i listove i uništiti. Potrebno je preduzeti i hemijske mere zaštite dunje. Za zaštitu koristiti neke od preparata sa sledećim aktivnim materijama: prohloraz, vinklozolin, iprodion, prosimidon, ciprodinil. Neposredno pred otvaranje cvetova obaviti prvo tretiranje, a drugo posle opadanja kruničnih listića, 10 dana nakon prethodnog“.

Izvor: diplomirani inženjer Tamara Mihailović, PSSS Srbija

 

Julijana El Omari