Naslovna Zdrava Hrana Može li dobrim rasporedom obroka da se izbegne nekontrolisano uzimanje hrane?

Može li dobrim rasporedom obroka da se izbegne nekontrolisano uzimanje hrane?

696
0

NAPAD GLADI TRAJE 15 MINUTA!

Čaša vode može da utoli glad, životinjske masnoće i prosti ugljeni hidrati luče hormone koji stvaraju osećaj sitosti.
Buđenje usred noći i preturanje po frižideru kako bi se istog trenutka zaustavila neodoljiva potreba da smirimo creva koja krče signali su napadi gladi. Oni se javljaju u svim populacionim grupama, čak i tokom razvoja fetusa. Već i bebe pokazuju osećaj gladi nervozom, jakim plačem, pokretima ruku i nogu i samo brzo uzimanje obroka zaustavlja tu reakciju.
Na roditeljima je važna uloga da razviju pravilne navike redovnog uzimanja obroka, obavezno početkom dana, sa zdravim i većim doručkom, zdravim užinama sastavljenim od voća i povrća, integralnih žitarica, oraha.

Kako da nateramo sebe da uzimamo optimalnu količinu hrane i kontrolišemo svoj apetit?

Treba prestati sa preskakanjem obroka što često uzrokuje napade gladi koje je teško kontrolisati, jesti 5 do 6 malih obroka dnevno i obavezno doručkovati u prvom satu posle buđenja. Za užine se preporučuju namirnice bogate složenim ugljenim hidratima, zdravim mastima i proteinima. Slatkiše i omiljenu hranu nemojte nikada držati blizu sebe, u kući ili tašni. Smanjite broj, a naročito veličinu porcija omiljene hrane koja vam daje osećaj brze sitosti, kao što je beli hleb, krompir pire, beli prinač.

Foto: Pixabay

Stručnjaci za ishranu i metabolizam kažu da želja za hranom traje najviše 15 minuta i da bi u tom periodu trebalo da probamo da se bavimo nekim drugim stvarima kako bismo zaboravili na glad.

Najčešći saveti za suzbijanje gladi:

 • Popiti čašu vode ili sporo žvakati hranu.
 • Nikada potpuno ne izbacivati pojedine namirnice, a posebnu pažnju obratiti na proste ugljene hidrate i masnoće poreklom od životinja. Masti podstiču lučenje hormona koji izaziva osećaj sitosti, pa je njihovo potpuno izbacivanje štetno.
 • Koristiti maslinovo ulje, ulje semenki, nerafinisana ulja, nemasne sireve, jogurte i kisela mleka.
 • Pravilno se hraniti, mali obroci uveče i povećana fizička aktivnost tokom dana. Sve to utiče na ubrzavanje metabolizma, stabilizaciju hormona i faktora koji utiču na osećaj gladi i pravilan rad sistema za varenje i celog organizma, kao i na to da se tokom dana dobro osećate, a noću lepo spavate.Vežbanje ujutru koje više ubrzava metabolizam nego vežbanje uveče, a samim tim i bolje iskorišćavanje hrane koja se uzima u toku dana. Jutarnje razgibavanje, hodanje ili trčanje će povećati nivo serotonina (hormona koji je povezan sa dobrim raspoloženjem) i dopamina (hormona koji je povezan sa motivacijom), koji i pored ubrzanog metabolizma utiču na popravljanje raspoloženja.
 • Budite pripremljeni i neka oko vas i u vašoj kuhinji, na poslu, uvek bude dovoljno zdravih namirnica koje možete da grickate poput voća, povrća, orašastih plodova, voćnih jogurta sa žitaricama.
 • Spavajte duže jer manjak sna usporava metabolizam, a to znači da ćemo sagorevati manje kalorija. Poremećaj ritma ishrane dovodi i do nepravilnog varenja.
 • Dovoljno unositi tečnosti koja smanjuje napad gladi. Mnogo tečnosti ubrzava metabolizam, a na taj način se organizam brže čisti i od toksina.

 

NAMIRNICE KOJE SMANjUJU GLAD

    Ukoliko popijete jednu čašu vode i disciplinovano sačekate 10 minuta, osetićete da je osećaj gladi skroz smanjen.

 •     Zeleno povrće (salata, kupus, kelj, brokoli), a pogotovo salata ima toliko malo kalorija da ih nije potrebno ni računati i može se jesti u neograničenim količinama.
 •     Jabuke odlično zaustavljaju glad jer su bogate biljnim vlaknima koje napune stomak i vrlo brzo preokreću stanje hormona koji kontrolišu apetit pre nego što se prejedete.
 •     Banane sadrže balastne materije koje regulišu varenje. U 100 gr banane ima svega 0,5% masnoće, što je oko 80 puta manje nego u prosečnom hamburgeru.

Foto: Pixabay

 •     Žitarice donose prvenstveno balastni sastojci i beta gluteini kojih ima u ovasu i ječmu, a koji utiču na smanjenje holesterola.
 •     Laneno seme sadrži veću količinu dijetalnih vlakana. Rastvorljiva dijetalna vlakna utiču na održavanje šećera u krvi i na snižavanje vrednosti holesterola.
 •     Sojini proteini mogu da se koriste u pekarskim proizvodima, radi smanjenja masnoće i povećanja sadržaja belančevina.
Prethodni tekstKako negovati travnjak tokom cele godine!?
Sledeći tekstJordan: cena hleba skočila za 100 odsto