Naslovna Vesti MREŽICAMA protiv ZEČEVA, KINESKIM PARFEMIMA protiv SRNA u ZASADIMA!

MREŽICAMA protiv ZEČEVA, KINESKIM PARFEMIMA protiv SRNA u ZASADIMA!

1740
0
foto: J. El Omari, zaštitne mreže sa zaštitom od UV zračenja i 10-godišnjim rokom trajanja
foto: J. El Omari, zaštitne mreže sa zaštitom od UV zračenja i 10-godišnjim rokom trajanja

Divlje svinje u kukuruzištima, srne i zečevi u zasadima – i to je sve češća pojava u Srbiji, ipak, ne ona koju poljoprivrednici žele rado videti. Ograde i zaštitne mreže u mladim zasadima su do sada najbolja zaštita od ovih lepih životinja, ali štetočina za poljoprivrednu proizvodnju. Međutim, naši voćari su se dosetili vrlo zanimljivih načina, kako mogu jeftino i efikasno oterati nepoželjne goste u zasadima voća.

„Pored zaštitnih mrežica u mladim zasadima, za stare moram da primenim još jednu zaštitu; životinjsku krv pomešam sa nekim lepilom, okvačivačem i jeftine kineske parfeme, rastvorim u atomizer i oprskam po voću.Ti mirisi odbijaju srne u našim zasadim, a ne štete biljkama, jer se to radi u fazi mirovanja“, kaže voćar iz Blaznave podno planine Rudnik Đorđe Marković, za portal Bolje zemlje.

foto: J. El Omari, Đorđe Marković je i voćar i lovac

Efikasne mreže sa zaštitom od UV zračenja i rokom trajanja 10 godina

Marković obrađuje 33 ha pod voćem, najviše jabuke, zatim nektarine, breskve, nešto višanja i trešanja. Ove godine, jabuka je u zavisnosti od parcele i sorte negde dobro rodila, negde podbacila, pa se prinosi u Markovićevim jabučnjacima kreću od 40 do 80 tona po hektaru. Iako se njegova porodica bavi ovim preko 30 godina, tek pre malo više od decenije, bio je primoran da stavi zaštitne mreže na mladim zasadima, jer su upadi srna i zečeva bili česti.

„Kod nas nije bila velika štete od glodara. Bilo je ranijih godina kada su srne i zečevi nanosili velike štete. Sada zečeva i nema toliko. Postavljali smo razne mreže; zelene, poput džakova od krompira. Najviše sam koristio one koje se navuku na sadnicu sa zaštitom od UV zračenja i koje su dugotrajnije. Traju i do 10 godina, a posle toga ti više i ne treba, jer zec napada samo mladu voćku, do neke 3-4 godine. Dešavalo se jedne godine, kad je sneg pao pola metra da zec dođe i pojede prve grane, sada imamo najveću štetu od srna koje nam pojedu cvetne pupoljke.

foto: J. El Omari, zaštitna mrežica protiv zečeva

Nekad i lovci pripomognu

Za odbranu od srna, efekte je dala ljudska kosa koja se stavi u čarapu i okači o voćku, zatim diskovi koji blještanjem teraju divljač, plastične kese, flaše i trake VHS kaseta. S druge strane, miris ribljeg ulja je vrlo neprijatan za zečeve, pa je naš sagovornik koristio i to od prijatelja koji ima restoran i dosta viška ovog ulja. Ipak, Marković ima još jedno finalno rešenje kako bi sačuvao mlad zasad od zečeva, a pupoljke u starijim od srna.

„Iako je blizu Rudnik, ovde ne silaze divlje svinje, češće su srne, a iskreno ja sam i lovac, pa jednim delom i tako iz Udruženja redukujemo njihovu brojnost, a gajimo i pse koji rasteruju srne. Bude neka godina kad se namnože, ali je brojnost na normali. Mada, sada ima dosta šakala – predatori koji ih drže pod kontrolom“, kaže voćar (i lovac) iz Blaznave.

 

J.E.