Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija N-senzor hrani biljku baš koliko treba

N-senzor hrani biljku baš koliko treba

1158
0
N-senzor hrani biljku baš koliko treba
N-senzor hrani biljku baš koliko treba

Zadovoljite potrebe vaše biljke za đubrivom i uživajte u boljim prinosima i kvalitetnijim usevima, a uz to uštedite novac! Ovako bi mogao da glasi kratak opis neverovatnog N-senzora, pravog čuda moderne tehnologije. Reč je o uređaju koji meri sadržaj azota u pšenici, uljanoj repici, krompiru i drugim biljkama, i preračunava koliko hranljive materije je potrebno svakoj od njih. Samim tim reguliše se količina đubriva koja se rasipa po parceli, a ona može da varira na različitim delovima iste obradive površine.

Kako zapravo sve funkcioniše?

Specijalna kamera koja velikom brzinom snima biomasu ugrađena je u kabinu traktora i optičkim (a ne bakarnim) kablom povezana je sa laptopom, a on sa Amatron terminalom Amazone rasturača đubriva sa varijabilnim rasturanjem. Yara N-senzor dva metra ispred rasturivača očitava koliko hlorofila ima u listu biljke i u zavisnosti od toga ispušta više ili manje đubriva i to u deliću sekunde.

Brzina, pouzdanost i tačnost glavne su karakteristike N-senzora, a ako želite da se po njivi „šepurite“ sa ovom modernom spravom moraćete da izdvojite čak 36.000 evra! Ali, ni to nije sve. Da biste u potpunosti mogli da koristite ovaj senzor, Amazone-u treba da platite dodatno oko 560 evra da bi se laptop povezao sa softverom N-senzora koji kontroliše rasipač. Ipak, oni koji ga imaju kažu da vredi sve pare.

Dipl. inž. Arpad Vereš objasnio je u emisiji „Bolja zemlja“ da Yara N-senzor ALS ima glave sa fotospektrometrima i ksenonskim lampama, pa može da radi i noću. Ali, probleme stvara rosa jer prelama svetlost na drugačiji način, pa zato đubrivo ne bi trebalo da se baca ujutru.

N-senzor izbacuje talase i povratne informacije skuplja sa fotospektrometrima, koje pretvara u informaciju koliko trenutno ima azota i koja količina đubriva je potrebna usevu koji se meri – objašnjava ovaj stručnjak za senzore.

On dodaje da na taj način pitamo biljku koliko joj hrane treba, a ne zemlju, što daje kvalitetnije useve. Cilj N-senzora je ušteda đubriva, a ona na godišnjem nivou iznosi oko 10 tona.

M.B