Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Na 60 grla lipske ovce dobije se i do 5000 evra samo...

Na 60 grla lipske ovce dobije se i do 5000 evra samo od subvencija!

2930
0
foto: J. El Omari, porodica Nedeljković orijentisana samo na subvencije i prodaju grla
foto: J. El Omari, porodica Nedeljković orijentisana samo na subvencije i prodaju grla

Lipska ovca je domaća autohtona sorta, koja priprada listi genetskih rezervi. Prema poslednjim podacima, u Srbiji ima tek oko 1200 grla ove vrste kojoj je do pre neku godinu pretilo izumiranje i nekih 30-tak proizvođača, koji su u njen odgoj ušli pre svega jer je zahvalna za to. Među njima je i Čedomir Nedeljković sa suprugom iz zaselka Topole, Mitrovčić.

„Imamo 60 grla umatičenih lipskih ovaca, pored njih imamo i svinje; obične bele i 12 grla moravki, nazimice od 60 kg. Imamo i dve alpine koze, samo za naše potrebe. Lipsku sam izabrao jer sam smatrao da je ona odlična za našeg seljaka i naše podnevlje, mogu da jedu i oskudnu hranu, a nismo hteli štalsku ovcu, koja je malo zahtevnija“, kaže Nedeljković za portal Bolje zemlje.

Dobitak od subvencija nije zanemarujući!

Lipska pramenka je dobila ima po selu Lipe kod Smedereva gde je izvorno gajena. Karakteristična je po dugom repu, udovima koji su najčešće crne boje kao i njuška. Vrlo je otporna i zahvalna za gajenje, dosta je mlečna i preko cele godine može biti na ispaši do prvog snega. Nažalost, nema veliko broja bližnjenja, a jagnji se jednom godišnje, pa stado ne može tako brzo da se uveća, manjeg je radmana mesa od plemenitih rasa, ali ukusnijeg. Poznat je i lipski sir, ali se retko koji proizvođač odlučuje na preradu.

„Mi od lipske ovce imamo vunu koja je jeftina, nismo orijentasani na mužu. Nama su glavna orijentacija jagnjići i subvencije. To je glavni prihod koji dođe odjednom. Kad na 50-60 ovaca, dođe 4,5 hiljada evra, nije tako zanemarujuće! Ostaćemo na ovom broju, a krajnji cilj je samo podmladiti stado, jer nam je stado malo starije. Sad smo polovinu podmladili, još polovinu i to je to“.

Priplodni materijal je najveći problem

Kaže da po ovci republičkim subvencijama dobije ukupno oko 11.500 dinara, po umatičenom grlu i za očuvanje životinjskih genetičkih resursa, a 2000 dinara daje matičnoj službi. Muške jagnjiće prodaje, iako cena nije zadovoljavajuća, a naći priplodni materijal je najveći problem kod ove rase.

„Priplodni materijal je veliki problem, ni sa papirima nije lako. Kad mi treba ovan prvo zovem matičnu službu, ona je obavezna da mi obezbedi ovna. Ja sam nedavno uzeo ovna od čoveka od koga sam kupio podmladak. Postoji 10% tolarancije da može da odstupa od rase, jer je rasa više od 10 godina bila u izumiranju. Jednog ovna sam uzeo od uzgajivača iz susedne opštine“, kaže topolski uzgajivač lipske pramenke.

Zbog limita za subvencije pala je odluka na lipsku

Za naš portal Nedeljković kaže da je optimalan broj upravo 60 grla, koji može obezbediti i zaradu i brigu koju joj može pružiti jedan odgajivač. Svoje stado izvodi na ispašu, hrani žitaricama sa svojih njima i senom, malo i dokupljuje. Čiste su i otporne, a vrlo je interesantan razlog zbog kog se od svih pramenki odlučio upravo na lipsku.

foto: J. El Omari, lipske pramenke lake za ishranu i brigu
foto: J. El Omari, lipske pramenke lake za ishranu i brigu

„Dvoumili smo se između lipske i sjeničke. Međutim, kad su povećali limit za subvencije po grlu sa 10 na 30 ovaca, lipske dobijaju dodatnu premiju i ispod 30 u stadu, prevagnulo je to i kupili smo nju. Naročito, u ovo vreme, kad samo od jagnjeta nemaš neku zaradu. Ovde je neki čist prihod od subvencija, da ja mogu neke svoje potrebe da zadovoljim, dopunim penziju i dokupimo malo hrane“, navodi naš sagovornik.

 

J.E.