Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Na berzi se najviše trgovalo KUKURUZOM

Na berzi se najviše trgovalo KUKURUZOM

340
0
pixabay
Kukuruz uzeo primat u trgovanju, foto pixabay

Stabilne cene i trgovanje kukuruzom su obeležili prošlu nedelju na „Produktnoj berzi“. Volatilnost cena je bila na izuzetno niskom nivou, dok je kukuruz zabeležio količinski apsolutni primat u trgovanju, prenosi Agrosmart.

Kukuruz je količinski sa 2.400 tona bio najtrgovanjija roba na domaćem organizovanom tržištu. Cena žutog zrna se kretala u cenovnom rasponu od 13,90 do 14,10 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 13,98 din/kg bez PDV-a (15,38 din/kg sa PDV-om). U odnosu na nedelju pre, cena kukuruza se kreće u pozitivnom smeru.

Za razliku od prethodne sedmice kada je pšenica količinski bila vodeća kultura u trgovanju, ove nedelje beleži odsustvo. Slaba ponuda i ponuda po 18,00 din/kg bez PDV-a nisu doveli do realizacije.

Soja se zadržala na stabilnom cenovnom nivou. Sojom se trgovalo po jedinstvenim cenama od 36,30 din/kg bez PDV-a (39,93 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponderisanu ovonedeljnu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući period cena ove uljarice je viša za 0,39%.

Prema poslednjem USDA-ovom izveštaju predviđa se da će izvoz pšenice iz EU porasti na 28,0 miliona tona, što je najvećim delom posledica većeg prinosa. Uslovi za uzgoj širom regiona bili su generalno dobri ove godine, što je rezultiralo proizvodnjom 152,0 miliona tona, što je više od 15 miliona u odnosu na prošlogodišnji rod pogođen sušom. Očekuje se da će uz obilne zalihe i konkurentne cene izvoz zabeležiti rast.

Izvor: Agrosmart

 

J.E.