Naslovna Vesti Na evropskom tržištu mnogo više KROMPIRA!

Na evropskom tržištu mnogo više KROMPIRA!

564
0

Kod nas su ostvareni prosečni prinosi, ali oni proizvođači koji koriste kvalitetno seme i primenjuju visoku agrotehniku i navodnjavaju, ostvaruju bolje prinose i visok kvalitet krtole.

Asocijacija uzgajivača krompira severozapadne Evrope koja okuplja uzgajivače iz Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Holandije i Belgije, prognozira rod krompira za 2019. godinu između 27 i 28 miliona tona u pet vodećih zemalja u kojima se krompir gaji.

Procene su uglavnom zasnovane na probnim vađenjima. Ipak konačna ocena prinosa će se obaviti početkom novembra.

Vrlo interesantna informacija je da je u Francuskoj ove godine za 14% više od prosečne površine u zadnjih pet godina.

U Holandiji i Belgiji i nekim nemačkim oblastima se još uvek mogu naći zeleni usevi. Takođe, u pet zemalja se beleže ogromne razlike u prinosu prema sorti i lokaciji.

Područja s niskim mogućnostima navodnjavanja pokazuju niže prinose. U Velikoj Britaniji berba se obavlja kasnije i prinosi se zasnivaju na petogodišnjem proseku. Takođe, prinosi skrobnog krompira su ove godine itekako niži.

Očekivanja su da bi cena mogla da raste tokom narednih nedelja. Fabrike za preradu krompira su ove godine ranije potraživale sirovinu nego prošle godine. Potrošnja prerađivača se povećava kao i kapaciteti za preradu.

Vegetaciona sezona u Srbiji donela je prosečne prinose većine ratarskih kultura, pa i krompira.

 

Izvor: PSS Kraljevo

Miloš Stojanović