Na koji način su rakovi korisni za pravljenje piva?

    572
    0

    Jedna pivara na jugu Češke pronašla je rešenje kako da proveri kvalitet vode od koje se pravi pivo. Verovali ili ne, za kontrolu su zaduženi rakovi. Rakovi su smešteni u tankove u koju se upumpava ista voda kao i u pivari. Ceo proces je tehnološki podržan. Račići su opremljeni infracrvenim bio – senzorima. Ovi senzori prate otkucaje srca i kretanje kod rakova.

    Svaku promenu u telu ili u ponašanju rakova analizira računar. Šef, ove Češke pivare, Mihal Voldrič opisao je ovu analizu na sledeći način : “ Ukoliko se tri ili više rakova pomere ili promene svoju aktivnost, znamo da su se parametri vode promenili. Tako da brzo možemo da reagujemo.“

    Proveru kvaliteta vode, od koje se pravi pivo, osmislili su naučnici sa Fakulteta za ribarstvo i zaštitu voda. Naučnici koriste rakove kao živu hemijsku labaratoriju, i kao bioindikator, i senzor ujedno. A zašto su se baš odlučili da to bude rak, objasnio je Pavel Kozak, direktor Istraživačkog instituta za riblje kulture i hidrobiologiju. “ Rak reaguje vrlo brzo na bilo koju promenu, i to pri veoma niskoj koncentraciji zagađivača.“  – objasnio je Kozak, a prenose novine Treće oko.