Na šta se čeka kada se zna da je šteta od suše ogromna?

  595
  0

  Suša koja nas je zadesila ove godine je najdrastičnija i najrazornija u poslednjih pola veka, ne samo na području Vojvodine već i na području cele Srbije. „Kanikula“ tzv. „pasja žega“ zatekla je poljoprivrednike nespremne. Visoke temperature, preko 30 stepeni, došle su u najgoroj fazi cvetanja i oplodnje biljaka. Na nekim njivama pod kukuruzom roda gotovo da neće ni biti, dok će na ostalim parcelama prinos biti znatno ispod proseka. Posledicu suše osetiće svi, a ponajviše poljoprivrednici i stočari.

  „Pančevački ratari“ i Agrarni forum Pančevo su uputili Vladi molbu sa apelom da će najveće štete pretrpeti mali poljoprivredni proizvođači i da je sada već jasno da će ovogodišnji rod kukuruza biti prepolovljen, ili nikakav.

  Proglašenjem elementarne nepogode ratari bi imali izvesne olakšice. Ono što u ovom momentu poljoprivrednici traže je da država otpiše sva nametnuta dugovanja po osnovu doprinosa za odvodnjavanje, da se PIO doprinos od 72.000 dinara po gazdinstvu stavi u status mirovanja u 2017. godini. Zatim, da se dizel gorivo za poljoprivrednike oslobodi za 50 odsto državnih nameta, kao i da država omogući da otkupna cena suncokreta bude 45 dinara kilograma – kako prenosi Blic.

  Nikola Bukarski ratar iz Udruženja poljoprivrednika „Pančevački ratari“ je za Blic izjavio da je „razloga za proglašenje više nego dovoljno, jer je ova godina bila toplija nego 2012.godine za šta su pokazatelji i sada veoma jasni.“