Naslovna Uredbe NAJAVLJUJEMO: Popis svih pašnjaka u Srbiji!

NAJAVLJUJEMO: Popis svih pašnjaka u Srbiji!

3046
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Država namerava da uz pomoć lokalnih samouprava zakonski stavi pod kontrolu korišćenje površina za ispašu stoke!

Ministarstvo poljoprivrede ubrzano priprema predlog zakona kojim bi se na najbolji način regulisala kontrola pašnjaka, kao i odgovornost za njihovo održavanje i korišćenje.

Promenu zastarelih zakonskih propisa o korišćenju površina za ispašu stoke starih više od 40 godina iniciralo je nekoliko udruženja stočara iz Vojvodine.

Potpuno se slažemo s pokrenutom inicijativom da se konačno reguliše pitanje korišćenja i održavanja pašnjaka. To je veoma važno pitanje zbog daljeg sveukupnog razvoja stočarstva i smanjenja izdataka stočara za hranu, pogotovo u mlečnom i tovnom govedarstvu, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić, najavljujući da će uskoro na republičkom nivou biti organizovan popis svih površina namenjenih za ispašu stoke.

Prema popisu poljoprivrede, u Vojvodini se od 2012. godine, pod pašnjacima nalazi nepunih 120.000 hektara, od čega je svega nekoliko samoodrživo.

Takva situacija s pašnjacima u praksi je nedopustiva, a isto tako i zakonski neregulisana, što mora da se menja. Država uz pomoć lokalnih samouprava namerava da uvede kontrolu korišćenja i propiše odgovornost za agrotehničko održavanje pašnjaka koji predstavljau izuzetno važan resurs za stočarsku proizvodnju.

U svojoj inicijativi za izmenu zakona o korišćenju površina za ishranu stoke udruženja stočara apeluju na državu da to reguliše u što kraćem roku. Tim pre što pašnjački odbori u selima, kako zakonski, tako i u praksi, nisu u stanju da se izbore sa bahatim pojedincima koji sve češće uzurpiraju pašnjake i bespravno ih pretvaraju u oranice.

 

 

M.S.