Naslovna Uredbe Najavljuju VEĆA ULAGANJA u poljoprivredu, kome i ZA ŠTA idu novci?

Najavljuju VEĆA ULAGANJA u poljoprivredu, kome i ZA ŠTA idu novci?

642
0
malinar
foto J. El Omari

Od ukupno 1.335 milijardi dinara koliko država planira da potroši sledeće godine, 52 milijarde dinara odvojeno je za poljoprivredu. Kao što smo ranije pisali, najveći deo novca, 40,5 milijardi biće potrošeno na subvencije, što je 900 miliona dinara više nego ove godine, prenosi RTS.

Veće podsticaje moći će da očekuju će vinari, stočari i organski proizvođači. S obzirom na loše stanje stočnog fonda, ali i dogovore sa uzvoznicima mesa, najviše novca, dobiće stočari kojima je namenjeno dve trećine subvencija.

„Sa 25.000 na 40.000 dinara će ići subvencija, a imaćemo još jednu novu meru podrške. To je subvencionisani kredit sa rokom otplate od pet godina sa grejs periodom od dve godine za one koji u sistemu krava-tele žele da proizvode genetski potencijal“, objasnio je ministar poljiprivrede Branislav Nedimović.

Ranije smo pisali o većim podsticajima za organske proizvođače, čiji broj raste iz godinu u godinu, dok za ratare, nažalost, nema puno novina. U 2020. godini, ratari će dobijaće 4.000 dinara po hektaru i 1.200 dinara za gorivo. Iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije traže da se u okviru budžeta ’izdvoje sredstva od kojih bi bilo omogućeno uzimanje veštačko mineralno, a  vraćeno kroz pšenicu i kukuruz’. Takođe, iz ove asocijacije napominju značaj rejonizacije kao smernica za davanje subvencija, naročito u voćarskoj proizvodnji, o čemu se govori već par godina. takođe, nastaviće se sa ulaganjem u preradu.

Ipak, i ove najave, ostavljaju mnoga pitanja otvorena. U prethodnoj emisiji Bolje zemlje, govorili smo o budžetu za poljoprivredu koji će u narednoj godini biti veći za 800, odnosno 900 miliona dinara (kako je najavljeno na RTS-u), odnosno predlogu je koji je predat na usvajanje. Pravo pitanje je, da li je to povećanje dato ’za neka stara dugovanja’, koja se vuku iz godine u godinu? To i još mnogo drugih pitanja, postavićemo u nekim od narednih emisija Bolje zemlje.

Izvor: RTS, Bolja zemlja

 

Julijana El Omari