Naslovna Vesti NAJBOLJA PRODAJA VOĆA I POVRĆA UZ PROMETAN PUT!

NAJBOLJA PRODAJA VOĆA I POVRĆA UZ PROMETAN PUT!

2135
0

Sveže voće i povrće kupujemo na pijaci, kvantašu, u marketu, piljarnicama, a da li ste se nekad zapitali koliko zarade i brzo prodaju svoju robu oni na autoputevima i prometnim saobraćajnicama?

Porodica Dragićević iz Belosavaca na 12ha zemlje proizvodi jagode, kupine, trešnje, luk, paradajz, krastavce i drugo voće i povrće na otvorenom i u plastenicima. Svoju robu prodaju na pijaci u Aranđelovcu, nekad lokalnom marketu, a od prošle godine i na putu Topola – Beograd. Na imanju, koje su nasledili u selu Krćevac, napravili su tezgu, postavili svoje proizvode i zbiraju novac.

„Dobra je okolnost što je ovo naše imanje, ne plaćamo pijačarinu, zakup prostora, gorivo za transport robe, ovde smo ispred kuće i nemamo rashode. Ništa nije skuplje nego na pijaci i uvek se trudimo da roba bude kvalitetna, jer nama nije cilj da jednom kupac dođe i kupi, već da kvalitetom svojih proizvoda imamo stalne mušterije. Imamo one koji svakog vikenda svraćaju ili one koji putuju na ovoj relaciji, svakodnevno svraćaju“, kaže Dušanka Dragićević.

I zaista, u prvih 10 minuta razgovora sa sagovornicom Bolje zemlje, dva puta smo bili prekinuti, upravo zbog kupaca koji staju da pazare sveže namirnice.

Iako je, kaže Dušanka, zatišje u sezoni od početka avgusta do 10. septembra, kupaca ne manjka.

„Od prošle godine prodajemo ovde u Krćevcu. Naša prodajna sezona na ovom mestu kreće od prvog maja, jer oko 20. aprila stiža jagoda iz plastenika, pa onda počinjemo sa njom. Tako iznosimo sveže sezonsko voće i povrće do novembra.“

U sedam plastenika na 9 ari i pola hektara na otvorenom proizvode jagode, a u dva veća plastenika na 6 ari proizvode sezonsko povrće.

U proizvodnju su, pored Dušanke, uključeni i suprug Nenad, sin i snajka. Na primer, godišnje uberu više tona jagoda i više hiljada kilograma paradajza. Ipak, na njihovoj tezgi nađu se i proizvodi snajkinog oca, pa takoreći sva zarada ostaje u široj porodici. Oni su proizvođači i direktni prodavci, a zarada od žurnih vozača sa glavnih puteva nije loša.

Međutim, kako bi zadovoljili potrebe svojih kupaca svratnika, nude džemove, sokove, med. Pa, pošto im se prodaja povećava iz meseca u mesec, planiraju da svojim mušterijama priprede potpun ugođaj odmora posle napornog putovanja.

gospođa Dušanka Dragićević
gospođa Dušanka Dragićević
„Videćemo do kraja sezone, kako će se prodaja kretati, ali planiramo proširenje, da napravimo parking, da može više njih da svrati. Čak su dolazile i ekskurzije sa decom, pa autobus svrati, kamiondžije, svakodnevni vozači na ovom putu. Planiramo i da napravimo zelenu površinu sa klupama, stolovima i česmom da čovek kad svrati i kupi proizvod može da opere voće, sedne, odmori, jede i uživa u predivnom šumadijskom pogledu“, kaže Dušanka za Bolju zemlju.

 

J.E.