Naslovna Vesti NAJBOLJA ŠLJIVOVICA PRAVI SE U KNJAŽEVCU!

NAJBOLJA ŠLJIVOVICA PRAVI SE U KNJAŽEVCU!

2344
0
pixabay
Od preko 430 uzoraka rakije, pobedu je odnela knjaževačka, foto pixabay

Završen je drugi po redu Festival rakije „Rakija i rakijaši 2019“, na kom je nagradu za najbolji rezultat odneo Slavomir Tošić iz Knjaževca. Na jednom od najvećih ocenjivanja alkoholnih pića u regionu okupio je u Pančevu proizvođače rakije iz osam zemalja sa 436 uzoraka. Opšti utisak kvaliteta podnetih uzoraka destilata je na srednjem višem nivou, kaže dr Ivan Urošević koji je bio jedan od članova komisije i predsednik Saveza proizvođača rakija.

„Opšti kvalitet je na srednjem višem nivou, što znači da je veliki broj uzoraka dobio ocenu između 17 i 18, što je srebrna i velika srebrna medalja. To su uzorci koji nisu imali veliku manu, već su pojedini imali jedino neku vrstu nedostatka, ili su bili neki mladi destilati ili nerazvijeni, falilo je malo mirisa, ukusa. Sve u svemu, to je jako dobar kvalitet s obzirom da su ovo bili hobi proizvođači koji proizvode za svoje potrebe“, kaže dr Urošević za Bolju zemlju.

Iako u prve procene šljivovice pokazivale veliki potencijal, njihov kvalitet je na ovom takmičenju podbacio, ocenili su članovi komisije.

„Razlog je što je veliki broj proizvođača sa načinom odležavanjem upropastio destilat, nisu odabrali adekvatno bure ili su kontaminirali taj destilat. Mnogo su bile bolje rakije od šljive koje su bile od ove godine, nego one koje su odležavale.“

Pobednik u kategoriji šljivovice i za najbolje ocenjenu rakiju, odnosno najbolji rezultat Festivala je Slavomir Tošić iz Knjaževca koji je svojim destilatom uspeo da nadmaši preko 430 uzoraka. Naročit utisak na takmičenju ostavile su rakije od voće koje se retko upotrebljava za pravljenje ovog alkoholnog pića.

„Bilo je interesantnih rakija, naprimer bilo je četiri trešnje, koje se inače jako retko pojavljuju na ocenjivanjima i sve su bile jako dobro ocenjene. Naročit raritet bile su rakije od breskve – one su jako specifične, jer nemaju primarni miris breskve i teško se prerađuje, komina se lepi za kazan, lako zagoreva, navodi dr Urošević.

Za najbolju rakiju od breskve nagrađen je Marko Vuletić iz Pančeva, za rakiju od jabuke nagradu je odneo Uroš Margan iz Crepaje, za rakiju od kruške Marko Đukić iz Pančeva, za rakiju od kajsije Dragan Pavlović iz Pančeva, za rakiju od grožđa Boris Ljubičić iz Sremskih Karlovaca, koji je pobedio i u kategoriji rakija od dunje i hobi destilerija, dok je u kategoriji likera nagradu je dobila Slobodanka Simić iz Kuršumlije.

 

J.E.