Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Najbolji način za suzbijanje puževa!

Najbolji način za suzbijanje puževa!

5630
0

Ne postoji gotovo niti jedan povrtar koji se nije susreo sa puževima. U ovom tekstu pravim osvrt na pojavu puževa i sve one mere koje bi trebalo da preduzmete kako bi se odbranili od ove štetočine, koja voli kupus isto tako kao i mi.


Foto: Pixabay

Ima nekoliko značajnijih vrsta štetnih puževa koji se uopšteno mogu podeliti na golaće i puževe sa kućicom.

  • Takozvani španski puž najverovatnije se pojavio 50-ih godina prošlog veka i smatra se najštetnijom vrstom koja skoro da nema prirodne neprijatelje, a može da poraste i do 14 cm.
  • Mrežasti poljski puževi prepoznaju se po flekavim leđima. Ovi mekušci, ne veći od 5 cm, postaju aktivni u predvečerje, a preko dana se kriju u zemljištu. Savet za suzbijanje ovih puževa je da izmrvite grumenje zemlje koje puževima služi za skrivanje.
  • Baštenski puževi narastu oko 3 cm. Na našem podneblju najčešće se sreću u dve boje: crnoj i žutosivoj. Ova vrsta je, takođe, aktivna uveče.

Kako se rešiti puževa?

Suzbijanje puževa podrazumeva integralni pristup, pri čemu treba imati u vidu da je vrlo teško potpuno iskoreniti populaciju puževa. Česta obrada površinskog dela zemljišta i održavanje u stanju sitnomrvičaste strukture, brzo uklanjanje žetvenih ostataka i uništavanje korova oko parcele, stvaraju nepovoljne uslove za razvoj puževa i dovode do izbacivanja i isušivanja jaja na površini zemljišta.

Foto: Pixabay

Mehaničke mere podrazumevaju ručno sakupljanje, pa je najbolje da se radi u ranim jutarnjim časovima. Kopanje kanala dubine 15–20 cm u koje se posipaju: pepeo, strugotina ili hidratisani kreč može dati dobre rezultate. Postavljanje električnih barijera pogodno je naročito u plasteničkoj proizvodnji. U proizvodnji na otvorenom mogu se postavljati skloništa za izlovljavanje koja se prave od crepa, mokrih džakova, kartona ili sličnih materijala.

Jedna od opcija prirodnog suzbijanja puževa je da se kao međukultura ili pokrivač zemljišta posade biljke koje odbijaju puževe, a to su: gorušica, dragoljub, paprat ili paradajz.

Kao jedna od zgodnih preventivnih mera predlaže se zalivanje koje se obavlja rano ujutro. Imajte na umu da puževi obožavaju uvele biljne ostake ili uginule životinje, jer se njima hrane.

Još jedna mera suzbijanja je postavljanje mamaca od piva. Oni su jednostavni, samo zakopajte čašu od jogurta i predveče je do dve trećine napunite pivom. Takvi mamci se moraju redovno čistiti i zgodno je da se sadržaj istrese u kompost.

Patke su možda najveći neprijatelji puževa, one ih koriste u ishrani. A u ostale prirodne neprijatelje puževa spadaju: ježevi, žabe, slepaći, gušteri, rovčice, ptice i stonoge koje uništavaju jajašca puževa.
Jajašca puževa su svetla i okrugla. Tokom jeseni se savetuje da se obrati pažnja na ova jajašca koja se nalaze u zemljištu i u hrpama komposta. Predlaže se da ih uništite odmah čim primetite, jer su otporna na zimu.

Hemijsko suzbijanje je danas najbrži i najracionalniji način borbe protiv puževa. Međutim, trebalo bi da se kombinuje sa prethodno navedenim merama suzbijanja. Na našem tržištu je mali izbor preparata za suzbijanje puževa. Svi hemijski preparati imaju takav mehanizam delovanja da izazivaju sprečavanje lučenja sluzi, pa se puževi jednostavno osuše.

Primenjuju se direktno, bez prethodne pripreme, postavljanjem u manje gomilice, posipanjem duž redova ili oko biljaka, odnosno rasturanjem po celoj površini. Mamac je najbolje postavljati predveče, na vlažnu površinu, nakon navodnjavanja ili kiše, kada je umereno toplo, jer puževi vole vlagu. Visoka temperatura i direktno izlaganje suncu im ne prija, jer dovodi do isušivanja i uništavanja sluzi koja ih štiti. U prodaji se dugo mogao naći preparat pužomor koji je davao zadovoljavajuće rezultate. Danas, ukoliko imate problema sa puževima, naročito u proizvodnji salate ili kupusa, za savet i odgovarajući tretman najbolje je da se obratite stručnjacima ili da odgovarajuće sredstvo za suzbijanje pronađete u najbližoj poljoprivrednoj apoteci. Ovo posebno važi ako nisu uspele sve preventivne mere o kojima je bilo reči u ovom tekstu.

Priredio: Dipl.inž.polj. Goran Veljković