Naslovna Vesti Najbolji primer kako dočekati sledeću sezonu: ULAGANJEM!

Najbolji primer kako dočekati sledeću sezonu: ULAGANJEM!

1267
0
foto: M.Stojanović
foto: M.Stojanović

Prateći situaciju u povrtarstvu ove proizvodne godine, više puta smo pisali o tome i iznosili tačne informacije i jasne činjenice, da je bilo povrtara koji su uspeli na naplate svoj rad i trud, ali je takođe bilo i onih koji nisu. Sve je ovo usko povezano sa ulaganjem, koliko daješ – toliko ti se vrati!

Jedan od takvih primera je porodica Lazarević, iz sela Ćenovac, nadomak Leskovca, koja je svojim zalaganjem, trudom, ali i planiranjem i odgovornošću u proizvodnji uspela da završi godinu sa pozitivnim ishodom.

Dugogodišnje iskustvo, ulaganje ali i saradnja sa stručnjacima u oblasti povrtarstva, omogućila je ovoj porodici da u proizvodnji ode stepenik više. Proizvodnja na otvorenom polju koja je dominirala, je korak po korak, pretvorena u plasteničku proizvodnju, strpljenjem i radom.

Radovi koji su se odvijali na terenu, površina na kojoj se plastenici podižu, strategija, planovi.. O svemu ovome više nam je rekao Bratislav Lazarević.

Danas su u toku radovi postavljanja plastenika. Konkretno na ovoj parceli koja je površine 35 ari, postavljamo tri plastenika, dimenzija 40mx8mx4,2m, uspeli smo da iz sezone izvučemo najbolje što smo mogli, od prinosa i kvaliteta, sve do finansija, koja su često ograničavajući ali i presudni faktor za narednu sezonu.“ – rekao je Bratislav Lazarević, povrtar iz sela Ćenovac

Godinama unazad, proizvodnja nam se delila pola-pola, jednim delom je to plastenička proizvodnja, a drugim delom proizvodnja na otvorenom. Ono što moram da napomenem iz svog iskustva, jeste da je rad na obe strane bio isti, ulaganja identična, a kvalitet i prinos su se umnogome razlikovali. Tako da se definitivno isplati uložiti u narednu sezonu, ako gledate na stvari optimistično. Sebi štedite vreme, novac i radnu snagu.“ – kaže Bratislav

Zemljište je u procesu pripreme, nivelacija terena, đubrenje stajnjakom, analiza, dezinfekcija, dovešće ovu parcelu u savršeno stanje, tako da će biti spremna za sledeću proizvodnu sezonu, koja ubrzo kreće sa proizvodnjom salate. Nastaviće se proizvodnjom paradajza, koji je primarna kultura, a pored toga, biće još nekoliko kultura koje će se smenjivati u toku godine i narednih proizvodnih sezona, jer je kvalitet i stanje zemljišta najbitnija stvar o kojoj treba posebno voditi računa, dodao je Bratislav.

 

 

M.S.

Prethodni tekstPrerađeni vrbički BELI LUK preći će GRANICU – zainteresovanost postoji!
Sledeći tekstKako razmišlja PAMETAN STOČAR – farma od 80 grla goveda u Pružatovcu!