Naslovna Vesti NAJEZDA SMRDIBUBA UNIŠTAVA PLODOVE!

NAJEZDA SMRDIBUBA UNIŠTAVA PLODOVE!

1772
0

Kao u horor filmovima

Najezda smrdibuba (stenica) preti da uništi i ovo malo voća i povrća koje je uspelo da sazri i pored donedavno lošeg vremena koje je praćeno obilnim padavinama, niskim temperaturama i drugim nepogodama usporavalo sazrevanje.

Izvor: Pixabay (besplatno za korišćenje pod Pixabay licencom)

Ovi insketi prave najveće štete u fazi zrenja i kako se hrane na plodvima (kajsija, breskva, itd.) stvaraju oštećenja koja dovode do omekšavanja plodova, njihovog truljenja i propadanja.

Ishranom se stvaraju oštećenja koja su ulazno mesto za prodor mnogih patogena koji dovode do daljeg propadanja.

Image by Monika from Pixabay

Što se suzbijanja tiče, ljudi iz nauke predlažu da se ne dira ništa i da se pusti da prirodni neprijatelji urade svoje, dok oni koji žele da pomognu kako bi se brže i efikasnije rešio problem, predlažu upotrebi insketicida na bazi piretroida koji imaju kratku karencu.

Stenice napadaju u vreme koje je izuzetno delikatno za primenu bilo kakvih inskticida jer je berba u toku, a nevolja je što generalno i nema registrovanih insketicida koji bi pomogli u suzbijanju smrdibuba.

Image by Mario Kirschbaum from Pixabay

Inače, ukoliko se sećate pre nepunih godinu dana pisali smo o štenim efektima koje može da izazove sadnja i uvoz drveta paulovnija. E, pa jedan od mogućih efekata koji je loš za naše podneblje jeste i taj, što ovi insketi u traženju hrane dolaze za ovim drvetom koji se uvozi iz Kine. Osim paulovnije, iz Kine uvozimo i soju koja je takođe atratktivna za ove insekte.

Naravno da su ovi insekti bili prisutni kod nas odavno, ali inteziviranjem uvoza iz Kine otvorili smo vrata za najezdu insekata koji su do nedavno kod nas bili pod kontrolom.

Image by Brett Hondow from Pixabay

Zbog toga nije uzalud u svim zemljama prisustvo fitosanitarne službe koje vode računa i izdaju propise po kojima je strogo zabranjen uvoz pojedinih biljnih vrsta upravo iz ovih razloga. Jer u prirodi vladaju određene zakonitosti i u lancu ishrane sve je uzročno – posledično povezano. Tako da, ukoliko želite da gajite one biljne vrste koje se gaje u Kini ili možda nekoj drugoj zemlji, imajte u vidu da će te biljne vrste za sobom povući i svoje štetočine koje se za kratko vreme mogu namnožiti (jer nemaju prirodne neprajetelje) u tolikoj meri da naruše naš kompletan biljni i životinjski svet.

 

G.V.