Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Najjači traktor guseničar – retkost na našim njivama, ali čemu služi?

Najjači traktor guseničar – retkost na našim njivama, ali čemu služi?

2256
0
Najjaci traktor
Najjači traktor guseničar

Ovo je nešto što se retko viđa na našim njivama, u pitanju je robusna (oko 17 tona teška), izdržljiva i ekonomična mašina – Challenger, guseničar traktor sa preko 300 konjskih snaga. Spada u red najskupljih traktora sa cenom od oko 260.000 evra.

Izuzetnu američku zver pokreće common rail motor zapremine 9 litara – 6 cilindara, 9 litara, četiri ventila po cilindru. Tačna srednja snaga (na oko 1900 obrtaja motora) ovog guseničar traktora je 370 konjskih snaga, iako je subjektivni osećaj kada upravljate njime kao da vozite traktor od 100 konjskih snaga.

Četiri programa za hidrauliku gde bukvalno možete da odredite niz radnji koji ovaj traktor obavi jednim pritiskom na dugme: podizanje, spuštanje, protok kroz ventile… Traktor ima fabrički GPS, električno podešavanje retrovizora, parametre rada motora, temperaturu, broj obrtaja. Kod ovog traktora postoji jedna nestandardna stvar a to je da možete hidraulično da podešavate koliko su zategnute gusenice. Primera radi, kada vozite trakor po jarugama možete da malo opustite gusenice da kopiraju teren, a kada ste u transportu onda da ih zategnete. U transportu ovaj traktor može da se kreće brzinom od 42 kilometara na sat.

Šta ovaj traktor nema?

Ovaj traktor nema CVT transmisiju, nego ima najobičniji menjač koji je power shift i kontroliše ga kompjuter. U radu se ovo ne oseća, mogu manuelno da se menjaju brzine, može da ide kao automatik. Međutim, to su zupčanici kao IMT 539, samo što je ovde veći broj zupčanika.

U narednom prilogu pogledajte zašto će nekom baš ova mašina? Ali i kako izgleda spektakularna setvoprirpema?