Naslovna Vesti NAJNOVIJE TEHNOLOGIJE u proizvodnji cveća i KIŠNICA za zalivanje

NAJNOVIJE TEHNOLOGIJE u proizvodnji cveća i KIŠNICA za zalivanje

1892
0

Porodica Jakšić iz Temerina se već 20 godina bavi proizvodnjom cveća, a uz pomoć novih i isplativih tehnologija, na godišnjem nivou proizvede više stotina hiljada biljaka, preneto je u nedavnoj emisiji Bolja zemlja.

„Uporedo smo radili cveće i povrće, ali smo videli da je cvećarstvo isplativije. Korak po korak, objekat po objekat, došli smo do ovih rezultata, ali oni nisu konačni, kaže Dragan Jakšić.

Najzanimljivije u proizvodnji Jakšića jeste kišnica koja se koristi za zalivanja. Ceo sistem oluka na plastenicima je sproveden, tako da se kišnica skuplja i sliva u kanal, sa kog bi se ona kasnije koristila za zalivanje. Ovako je jeftinije, čistije i ekološki bolje rešenje, ali ovde nije ekološki aspekt najvažniji, već kvalitet vode.

„Kišnica ima jako mali procenat elektroprovodljivosti vode (EC) i pogodnija je za primenu, jer ova obična bunarska voda za zalivanje iz Vojvodine sadrži veliki procenat EC-a, što stvara probleme prilikom đubrenja i svega ostalog. Dobija se skrama na listu, veliki karbonati i veliki problemi. EC bunarske vode je 3, dok je kišnice 0“, kaže sagovornik emisije Bolja zemlja.

Gde se rastvara đubrivo, kako se štedi energija i šta omogućavaju pokretni stolovi u rasadniku Jakšić, pogledajte detaljnije u sledećem prilogu.

J.E.