Naslovna Vesti Najpoznatija duga ljuta PAPRIKA ispunila OČEKIVANJA!

Najpoznatija duga ljuta PAPRIKA ispunila OČEKIVANJA!

1125
0
foto: M.Stojanović, duga ljuta paprika, selo Gornje Krajince
foto: M.Stojanović, duga ljuta paprika, selo Gornje Krajince

Osim slatke paprike koja je godinama najzastupljenija kultura na otvorenom polju, a nekoliko godina unazad je povrtari gaje i u plastenicima, duga ljuta paprika je sve zastupljenija.

Pored svog duguljastog i privlačnog izgleda, možemo reći da nije previše ljuta ali je upravo zbog toga kupci rado vole na svojoj trpezi.

Na jugu Srbije, u selu Gornje Krajince, gde možete videti situaciju da nema slobodne parcele, sve je pod plastenicima, nalik na more, ova ljuta paprika se sve više gaji i zauzima sve veće površine.

Plasman i cena su bili koliko – toliko zadovoljavajući, ali ono što je brinulo proizvođače.. Pročitaćete u tekstu koji sledi!

Hibrid koji pa gotovo da svi proizvođači jednoglasno gaje, za zimsku proizvodnju, kod proizvođača koji imaju uslov za grejanjem, ali i za letnju proizvodnju u uslovima bez grejanja. Prema rečima proizvođača ove ljute paprike, biljka je pre svega vrlo otporna i bez velikih problema zameće veliki broj plodova.

Sama snaga biljke je izuzetna, tako da, možemo slobodno reći, tokom cele proizvodne sezone plodovi zadržavaju istu dužinu tokom celog perioda branja, što je izuzetno značajno zbog tržišne vrednosti plodova.

Trenutna cena u maloprodaji je između 11 i 19 dinara, ma da je sa ove tačke gledišta sezona gajenja uveliko prošla, pa je nephodno sumirati proteklo stanje. U jeku sezone i berbe, kada je kvalitet bio najbolji, a količina najveća cena se kretala između 30 i 40 dinara.

Međutim, dolazimo do stvari koja je mučila proizvođače, a konkretno je u vezi sa pojavom bolesti i razmatranjem ekonomske isplativosti i troškova proizvodnje.

Došlo je do pojave određenih simptoma u vidu žutih koncentričnih krugova na listu, koji su se jako brzo širili i preuzimali list, sve je ovo moglo da dovede u pitanje prinos i kvalitet ove proizvodne godine, ali prema rečima proizvođača, hemijska sredstva za zaštitu su izuzetno skupa, male bočice za malo litara vode koje su papreno skupe i šta mi da uradimo s tim..“ – rekao je jedan od proizvođača

Stanje koje nas očekuje sledeće godine je alarmantno, to svi već polako naslućuju. Mnogo dobrih, ali pre svega preparata koji imaju učinak sa normalnom cenom se ukida, a šta će ostati ili šta će tek izađi i kolika će tome biti cena niko ne zna.

Većina proizvođača ima mišljenje da se ide ka tome da na tržištu ostanu samo preskupa sredstva koja mala gazdinstva neće moći sebi da priušte, što će rezultovati tome da većina njih odustane od svoje proizvodnje.

 

M. Stojanović