Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Najsavremenija farma svinja – GREJANJE NA IZMET!

Najsavremenija farma svinja – GREJANJE NA IZMET!

914
0

EduFarm iz Crvenke je trenutno najsavremenije opremljena farma svinja u regionu koja obuhvata sve neophodne aspekte savremene prozvodnje svinja, preneto je u emisiji Bolja zemlja. Prodaja priplodnog materijala ide nikad bolje, problem je jedino nedostatak kvalitetne domaće prasadi. Stvoren je prostor za između 800 i 1000 krmača, a sve na farmi je produkt danske tehnologije poput sistema za grejanje. Cela farma greje se na temperaturu fekalija, tj svinje se greju na toplotu koje same izbacuju.

„Pre tri godine smo pustili u rad prvu fazu farme od 200 krmača i to je bio protitip porodične farme. U martu smo krenuli sa izgradnjom farme od 1000 grla. Međutim, ovu farmu od drugih izdvaja taj sistem za grejanje. Farmu grejemo uz pomoć toplotnih pumpi, ali koristimo energiju tečnog stajnjaka kao medium pomoću kojeg dobijamo toplu vodu kojom grejemo farmu. To funkcioniše tako što smo u kanale za izđubravanje ugradili 9000 metara okiten creva kroz koje prolozi voda sa propilen glikolom koji se greje na temperaturu tečnog stajnjaka, a to je 18, 19 stepeni. U čitavom usklađenom sistemu je 55 stepeni sa kojom se greje cela farma“, kaže stručnjak za stočarstvo sa EduFarme Oliver Stanković za emisiju Bolja zemlja.

Kompijuteri kontrolišu mikroklimat i ishranu

Inače, sve na farmi kontrolišu skov kompijuteri i sigurnosni sistemi; protok tople vode, hlađenje grejanje, protok vazduha, spašavanje prasadi ukoliko dođe do neke katastrofe. Ukucava se starost prasadi, kompijuter meri parametar vlage, temperature, ulazni i unutrašnji vazduh, kojim će se kontrolisati prirast.

„Sve je automatizovano; sistem za mikroklimat i sistem za držanje i ishranu. Sistem za ishranu ima svoje kontrolne jedinice, hrana se ispušta automatski i nema ograničenje koliko će puta u toku dana životinja dobiti hranu. Najbolji mikroklimat za životinje je zbir vlage i temperature ne prelazi 90; znači, ako je vlažnost vazduha 70 odsto, temperatura ne sme da prelazi 20 stepeni. Svinje najbolje rezultate daje u opsegu od 18 do 20 stepeni“.

Samo za vodu na EduFarmi postoji četiri različite instalacije, jedna od njih je za natapanje objekta. Interesantno je to, što kad se objekat opere, sam se i suši.

„Nakon pražnjenja jednog od odgajivališta, u toku noći kvasi se sva ta nečistoća, pa ujutru se lakše pere oprema, prethodno dobro nakvašena. Takođe možemo da zadamo preko opreme komandu da se soba suši, jer je pravilo da se životinje naseljavaju u suv boks“, objašnjava Stanković.

Grupni boksevi sa individualnom hranilicom

Vrlo su interesantni boksevi u čekalištu, koji su u skladu sa dobrobiti životinja ali i sa ekonomijom. Svinja svaki put kada želi da jede može da izađe i gurne tablu od prohroma, zadnja vratanca se zatvore i ona ne može da izađe dok ne jede, a guranjem zadnje daske zatvara se tabla od prohroma. Na ovaj način svaka svinja ima svoju privatnost i mesto za jelo.

„U zadnje vreme prave se grupni boksevi, sa individualnim pristupom hranilici. Ovaj sistem tehnički je veoma lak i pruža mnoge mogućnosti za individualne intervencije zbog čega smo se odlučili za ovakav sistem“.

Uskoro se očekuje i useljenje na ovu farmu, o čemu ćemo govoriti u nekoj od narednih emisija.

 

Bolja zemlja