Naslovna Vesti Najveći IZVOZ jabuka i smrznutog povrća, šansa i za SEMENSKI MATERIJAL

Najveći IZVOZ jabuka i smrznutog povrća, šansa i za SEMENSKI MATERIJAL

596
0

Posle prestojećeg potpisivanja sporazuma Srbije o slobodnoj trgovini sa ekonomskom Evroazijskom unijom, razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije i Rusije može sa sadašnjih 350 miliona dolara godišnje porasti na 500 miliona, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a prenosi Beta.

On je istakao da je ’sistem kvaliteta na prostoru Rusije otišao naviše i Srbija taj rast mora da prati ukoliko želi da bude na tom tržištu’. Iz Srbije se, po rečima ministra, u Rusiju najviše izvoze jabuke, nektarine, zamrznuto povrće, sirevi i rakije.

Ruske firme su zainteresovane da u Srbiju izvoze stočnu hranu, aditive za stočnu hranu, živinsko meso i veštačka đubriva.

„Sporazum o fitosanitarnim uslovima koji je nedavno potpisan doprineće lakšem i bržem izvozu u Rusiju, rekao je Nedimović.

Trgovinski predstavnik Rusije u Srbiji Andrej Hripunov je rekao da postoji mogućnost da se poveća robna razmena između Srbije i Rusije, a šansu je u zajedničkoj proizvodnji u Srbiji semenskih materijala za poljoprivredu kao i poljoprivredne mehanizacije, konzervisane hrane i prerade hrane.

„To bi bio veliki doprinos otvaranju radnih mesta i osvajanju tržišta“, rekao je Hripunov i predložio da se nivo saradnje podigne kroz zajednička preduzeća koja će izvoziti na treća tržišta.

Izvor: Beta

 

J.E.