Naslovna Uredbe NAJVEĆI KORISNIK FONDOVA ZA POLJOPRIVREDU NEĆE TAJ RESOR U NOVOJ KOMISIJI EU!

NAJVEĆI KORISNIK FONDOVA ZA POLJOPRIVREDU NEĆE TAJ RESOR U NOVOJ KOMISIJI EU!

269
0

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponudila je Poljskoj resor poljoprivrede u novoj Komisiji ali je kandidat te zemlje Kšištof Ščerski povukao kandidaturu jer smatra da ‘nije stručnjak za tu oblast’, prenosi euractiv.rs.

„Odlučio sam da povučem svoju kandidaturu. Nismo očekivali da Poljska dobije resor poljoprivrede“, rekao je Ščerski u intervjuu za poljski radio RMF FM.

Poljska je u prethodnom periodu bila najveći korisnik EU fondova za poljoprivredni razvoj, koji predstavljaju gotovo 40% budžeta EU. Ova zemlja je često i u Srbiji prikazivana kao pozitivan primer članice koja je najviše i na najbolji način iskoristila evropski novac. Ne samo to, Poljska je uspela da izbegne recesiju i oporavi privredu, a samo članstvo u evropskoj porodici značilo je modernizovanje poljoprivrede i konkurentnost na tržištu.

I dok odlazeći komesar za poljoprivredu Fil Hogan dobija portfelj koji je oduvek želeo – trgovinu, Ščerski smatra da portfelj poljoprivrede treba da ‘dobije neko ko je ceo život bio angažovan u agraru i da je na poljskoj vladi da imenuje novog kandidata’.

Ono što čeka narednog evropskog komesara za poljoprivredu je završavanje reforme Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) koja upravo reguliše subvencije EU za poljoprivredni sektor. Srbiji je na raspolaganju 175 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru IPARD programa, a na jesen se očekuje otvaranje novih poziva u okviru proizvodnje jaja i vina.

Izvor: EurActiv

J.E.