Naslovna Vesti Najveći RAST bruto dodate vrednosti prošle godine ostvarila POLJOPRIVREDA!

Najveći RAST bruto dodate vrednosti prošle godine ostvarila POLJOPRIVREDA!

403
0

Bruto domaći proizvod Srbije iznosio je u 2018. godini, u tekućim cenama, 5.068 milijardi dinara (oko 47,04 milijardi dolara), i u odnosu na prethodnu godinu nominalno je veći za 6,6 procenata. Realni rast BDP-a Srbije je iznosio 4,4 odsto prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku, a prenosi Agrosmart.

Posmatrano po delatnostima, u formiranju BDP-a su prošle godine poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo učestvovali su 6,3 odsto, a najviše prerađivačka industrija sa 14, 5 odsto.

Najveći realni rast bruto dodate vrednosti u 2018. godini ostvaren je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, 15,2 procenta i u građevinarstvu 12,8 odsto, a slede trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila (7,3 odsto), sektor saobraćaja i skladištenja (5,6 odsto), usluge smeštaja i ishrane (8,0 odsto) i sektor informisanja i komunikacija (5,5 odsto).

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru rudarstva, 4,7 posto, i u sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti, 1,4 procenta.

Izvoz dobara i usluga i uvoz dobara i usluga imaju realni rast od 8,3 posto, odnosno od 11,6 posto, respektivno. Posmatrano sa rashodne strane, najveći realni rast beleže bruto investicije u osnovna sredstva, 17,8 odsto.

Izdaci za finalnu potrošnju imaju realnu stopu rasta od 3,2 procenta, od čega je realni rast izdataka za ličnu potrošnju sektora domaćinstava 3,0 odsto. Izdaci za ličnu potrošnju države realno su porasli za 4,2 odsto, a izdaci za kolektivnu potrošnju za 2,9 procenata, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

Izvor: Agrosmart

 

J.E.