Naslovna Uredbe NAJVIŠE novca za poljoprivredu, ali MANJE nego prošle godine!?

NAJVIŠE novca za poljoprivredu, ali MANJE nego prošle godine!?

689
0

Od ukupnih rashoda i izdataka budžeta Srbije za 2020. godinu, za subvencije opredeljeno je 95,4 milijarde, piše u predlogu Zakona o budžetu koji je u skupštinskoj proceduri.

Kako se dalje navodi u predlogu ovog zakona u proceduri, u okviru dela ‘Rashodi, izdaci za nabavku nefinansijske imovine, izdaci za otplatu glavnice (u cilju sprovođenja javnih politika) i izdaci za nabavku finansijske imovine (u cilju sprovođenja javnih politika) utvrđeni iznosima u računu prihoda i primanja, rashoda i izdataka’, iznos od 40,5 milijardi dinara subvencija planira se za agrar.

Ipak, iako su mediji preneli da je u datom budžetu najviše opredeljeno za poljoprivredu, portal Agrosmart napominje da je za sledeću- 2020. godinu planirano manje novca za poljoprivredne subvencije nego što je prethodni budžet propisao za ovu.

„Podsetimo, ove godine je za tu vrstu pomoći poljoprivrednicima iz nacionalne kase bilo obezbeđeno 43.711.697.000 dinara“, navodi se na ovom portalu.

I tačno je kada se pogleda Zakon o budžetu Republike Srbije za ovu godinu, jasno stoji da je za subvencije u poljoprivredi planirano 43,7 milijardi dinara.

„Međutim, valja imati na umu i to da su sve subvencije iz republičkog budžeta, prema Predlogu zakona, smanjene u odnosu na 2019, tako da, ako se posmatra procentualno učešće poljoprivrede u tim rashodima, ona neće proći gore nego sada“, piše dalje Agrosmart i dodaje da je ukupan iznos subvencija koji je planiran za sledeću godinu manji za šest milijardi u odnosu na ovu.

Da li će možda rebalansom budžeta za poljoprivredu biti opredeljeno više novca nego za 2019. i da li će obećanja resornog ministarstva da će povećati iznos subvencija za mnoge mere, počevši od organske proizvodnje, zaista biti ispunjeno – sačekaćemo u nedeljama koje slede.

 

Julijana El Omari