Naslovna Zdrava Hrana Nar ‒ izvor zdravlja, plodnosti i mladosti

Nar ‒ izvor zdravlja, plodnosti i mladosti

804
0

Nar ili šipak (lat. Punica grantum) je voće bogova koje se još u antičko doba koristilo i kao lek.

Drevni Egipćani sahranjivani su sa ovim voćem jer su verovali da simbolizuje nadu u nov život. I prorok Muhamed je obožavao ovo voće, a u antičko doba smatrali su ga simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću, zbog velikog broja semenki koje poseduje.

Zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje, puno se koristi u medicini i kozmetici i veoma je važan deo libanske, iranske, turske, grčke i indijske kuhinje.

Jestivi deo nara je seme, koje sazreva u kasnu jesen ili početkom zime, a od semenki se može praviti i sok.

Seme nara je bogato antocijanidom i taninom, od kojih dobija crvenu boju. Njegove semenke su bogate svim vitaminima, a naročito vitaminom C, A, E i B5, kao i mineralima kalcijumom, kalijumom, bakrom, manganom i gvožđem.

U 100 g nara ima i oko 4 g vlakana, pa ukoliko pojedete nekoliko bobica dnevno, u organizam ćete uneti 12 odsto preporučene dnevne količine vlakana.

Sok nara ima veće antioksidansno delovanje i od crnog vina i zelenog čaja. Izraelski naučnici otkrili su da svakodnevno uzimanje čaše soka od nara smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ispijanjem ovog soka u trajanju od godinu dana, krvni pritisak se smanjuje za oko 21 procenat i značajno se pojačava dotok krvi u srce.

Redovno konzumiranje nara sprečava arterosklerozu, a konzumiranje soka od nara usporava i razvoj Alchajmerove bolesti. Britanski naučnici su dokazali da svakodnevno konzumiranje nara usporava oksidaciju u DNK ćelijama, što čini sporijim proces starenja.

Stručnjaci savetuju da se uzima ekstrat od celog voća (srž, kora i seme) u vidu kapsula, a nutricionisti savetuju da se konzumira svež ili u obliku sveže ceđenog soka.

 

Foto: Pixabay

Prethodni tekstUskoro uklanjanje konjskih zaprega sa ulica bugarske prestonice!
Sledeći tekstKako napraviti rakije od sezonskog voća?