Naslovna Vesti NASTAJE HAOS AKO SE NE SPREČI SUŠENJE PAPRIKE!?

NASTAJE HAOS AKO SE NE SPREČI SUŠENJE PAPRIKE!?

1625
0

U Srbiji se intenzivno proizvodi paprika, kako u zaštićenom prostoru tako i na otvorenom. Sortiment je različit i u toku je sazrevanje paprike koja će od jeseni preplaviti naše pijace, jer počinje period pravljenja zimnice. Naravno tu je i neizbežni ajvar bez koga se ne može zamisliti zimnica a odmah iza su paprike za turšiju ili obične pečene koje se zamrzavaju i ostavljaju za tzv.belolučane paprike.

Što se proizvodnje tiče ona je složena i kompleksna budući da čitav niz bolesti vreba naročito ukoliko bude vlažno vreme koje nam je inače ove sezone donelo puno briga i nevolja.

Što se tiče intenzivnije pojave sušenja paprike, ona nije zabeležena već duže vreme. Ranije je bilo takve pojave usled prouzrokovača koji su dolazili iz zemljišta.

Šta izaziva trulež i sušenje paprike?

Ono što je sada aktuelno i opasno jeste bakterioza Xantomonas campestris koja može da izazove trulež i sušenje paprike i posebno je opasna za plodve paprike koji propadaju i postaju skroz neupotrebljivi.

Ovoj bakteriji pogoduje kišno vreme jer ima specijalne nastavke (cilije) koji joj omogućavaju da pliva u kapima vode. Naziv „ campestris „znači polje, pa je u prevodu „ poljska“ i kao takva napada papriku koja se gaji u polju na otvorenom, koja se još i navodnjava. Najviše je u opasnosti prizemni deo biljke jer je tu i najveća vlaga a bakterija voli vlagu pa se tu i ostvaruje infekcija koja se širi dalje.

Zaštita od bolesti

Suzbijanja praktično da i nema, jer za suzbijanje bakterioza još uvek kod nas nema registrovanih antibiotika pa se mahom koriste preparati na bazi bakra. Infekcija ide sporo ali kada se na kraju shvati, bude kasno, pa nikakvi dalji tretmani ne pomažu. Kod nas određene službe rade samo izveštaje a ne i odgovarajući program zaštite.

Još dve važne bolesti su: fuzarioze i verticillimi kao bolesti sprovodnih sudova. Nastaju kao posledica navodnjavanja i viška vode.

Morate da znate da je za sve masovnije pojave bolesti kriv čovek usled nepažnje i preterivanja u navodnjavanju i ostalim tertmanima.

Još jedan problem je i sušenje začinske paprike gde se javlja druga bakterija Erwinia carotovora. Kada se obere paprika naprave se prizme i dovoljno je da samo jedna paprika bude zaražena bakterijom pa da za veoma kratko vreme cela prizma propadne.

Obolele paprike ćesto prati i izuzetno neprijatan miris što se dešava i kod paprike koja nije začinska. Tako da kada birate papriku, vodite računa da vam ne updne neka koja je već u fazi raspadanja, jer ta ukoliko se našla u gomili zdrave, odavno je inficirala i njih, pa je pitanje samo momenta kada će se ispoljiti prvi simptomi.

G.V.