Naslovna Blog LEPE VESTI: NASTUPA BOLJI PERIOD ZA STOČARE!

LEPE VESTI: NASTUPA BOLJI PERIOD ZA STOČARE!

811
0

Farmeri u našoj zemlji godinama muku muče sa cenama koje su neprihvatljive za njih ali i dalje proizvode i drže stoku. Troškovi proizvodnje su visoki, cene repromaterijala stalno skaču i pored stabilnog kursa dinara a tu je i uvoznički lobi koji sve nestašice na našem tržištu vrlo lako reguliše uvozom. Činjenica je da srpskog mesa u Srbiji ima jako malo i da ćete pre, kilogram šnicle srpskog porekla pre kupiti u nekom od hipermarketa na Crnogorskom primorju nego kod nas. Ali kako tržište diktira uslove i kako i dalje važi ona narodna „dok jednom ne smrkne drugom ne svane „pa će, tako biti i ovog puta. Razlika je samo što će smrknuti kupcima iz Srbije a svanuti farmerima koji će uskoro početi da izvoze u zemlje EU a i Tursku.

Uzgoj lubenica – Gde smo mi po proizvodnji lubenica u svetu?!

ODGOVOR KOJI ZANIMA PROIZVOĐAČE! Da li prodati pšenicu ili čekati bolju cenu! (VIDEO)

Od prvog oktobra prestaje se  sa vakcinaijom svinja protiv svinjske kuge čime će se steći mogućnost izvoza svinjskog mesa u Evropsku uniju što je svakako dobra vest, budući da nam je svinjogojstvo gotovo bilo na izdisaju. Međutim, vakcinacija protiv svinjske kuge ipak neće prestati u svim podrčjima istovremeno i  sprovodiće se još na područjima južne padine Fruške gore i Borkovićke šume i to zbog bojazni od tragova bolesti kod divljih svinja.

Ministar Nedimović, podseća da se gotovo 70% robe iz prehrambenoog sektora plasira na tržište EU i zemljama koje se graniče sa Srbijom.

Još jedna lepa vest stiže i za tovljače bikova.  Najavljenj je izvoz junetine za Tursku koja je dozvolila uvoz 7000 tona po cenama koje su bile u rasponu 2,3 do 2,45 evra /kg.

G.V.