Naslovna Vesti Navodnjavanje ključno za razvoj poljoprivrede!

Navodnjavanje ključno za razvoj poljoprivrede!

892
0

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je prilikom posete Subotici, u petak 11.05., da će na kraju mandata vlade koju vodi poljoprivreda u Srbiji izgledati potpuno drugačije i biti otpornija na vremenske prilike i klimatske promene.

Brnabić je, nakon obilaska radova na izgradnji regionalnog podsistema za navodnjavanje „Tisa-Palić“ kod Subotice, rekla da se sada navodnjava samo tri odsto poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, a da će na kraju mandata njene vlade biti najmanje osam odsto, odnosno pod navodnjavanjem će biti više od 100.000 hektara umesto sadašnjih 24.000.

Posledice prošlogodišnje suše pokazale su u kojoj meri poljoprivreda nije opremljena da se nosi sa klimatskim promenama, što je bio povod da se krene sa intenzivnim razgovorima kako promeniti pravac razvoja srpske poljoprivrede kako bi bila što otpornija na vremenske nepogode, navela je ona.


Regionalni podsistem za navodnjavanje „Tisa-Palić“ jedan je od 11 projekata koji se finansiraju iz Programa za navodnjavanje – Abu Dabi fonda u Vojvodini, a radovi na podsistemu vredni su 4.748.042 evra.
Ovaj podsistem snabdeva se vodom iz reke Tise i deo je regionalnog hidrosistema Severna Bačka.

U okviru tog fonda finansira se 14 projekata – 11 u Vojvodini i tri u centralnoj Srbiji. Drago mi je što sam čula da će ovih 11 projekata biti završeno do kraja godine, a da je u pripremi još 18, koji će biti finansirani iz istog fonda, rekla je Brnabić.


Ona je navela da je, osim navodnjavanja, važna i elektrifikacija polja, kako bi se struja dovela do svake njive, kao i nabavka radarskih protivgradnih sistema, kako bismo se automatski zaštitili.

Brnabić je ukazala na značaj digitalizacije u poljoprivredi, i podsetila na to da je pre nekoliko meseci otvorena prva digitalna farma u Srbiji, u okviru koje poljoprivrednici određenim danima mogu da se upoznaju sa novim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji.


Predsednica Vlade je najavila da bi u septembru trebalo da bude postavljen kamen temeljac za zgradu Biosens instituta u Novom Sadu.

Ona je dodala i da će predstavnici tog instituta uskoro u Briselu potpisati sporazum o korišćenju podataka sa satelita, gde se nalaze sve informacije o kvalitetu zemljišta, vlažnosti, što će omogućiti stručnjacima da savetuju naše poljoprivrednike kako da primene nova znanja.

Brnabić je naglasila da naša zemlja može da bude evropski šampion u poljoprivredi.


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je sa premijerkom obišao radove kod Subotice, rekao je da će radovi na podsistemu „Tisa-Palić“ biti završeni do kraja jula.

Mirović je dodao da je pokrajina obezbedila sredstva za pripremu projektne dokumentacije.

Kada se završi projekat, očekujemo da na 50.000 do 60.000 hektara imamo pripremljenu osnovu kako bi poljoprivredni proizvođači mogli da povlače vodu do svojih njiva, rekao je on.

Prošlogodišnja suša, kako je naveo, bila je velika opomena, pa će morati više da se radi na prevenciji, navodnjavanjem, uz elektrifikaciju polja i dodatne podsticaje za one koji žele sopstvene sisteme za navodnjavanje, radi zaštite njihovih površina.

Izvor: Subotica.rs