Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija NAVODNJAVANJE pred setvu pšenice – NAJBOLJA mera!

NAVODNJAVANJE pred setvu pšenice – NAJBOLJA mera!

622
0
tifon
Jesenje navodnjavanje omogućava ravnomerno nicanje semena, foto Bolja zemlja

Jedna sasvim neočekivana priča našla se među prilozima emisije Bolja zemlja – o navodnjavanju u oktobru. Međutim, prava stvar za čuđenje je što se prazna polja navodnjavaju usled posledica klimatskih promena i tako pripremaju za setvu pšenice.

„Uvek je bolje dodati određenu količinu vode, zarad bolje obrade zemljišta, odnosno ujednačenijeg nicanja useva. Mi dodajemo 20-tak litara vode po metru kvadratnom. Posle toga, kad se to prosuši, proći će teška tanjirača, a onda sejemo sa kombinovanom sejalicom. Temperature su sada dosta niske, pa ima minimalnih gubitaka vode isparavanjem. Vlaga u zemljištu je tu i seme ima optimalne uslove za nicanje. Tako da je ovo prava mera“, kaže agronom i rukovodilac proizvodnje gazdinstva Save Kovačevića iz Vrbasa Željko Andrić.

Iako 20 litara nije mnogo, ta voda prodire u prvih 10cm površinskog sloja, što je dubina na kojoj će proći tanjirača pre nego što krene sejalica.

„Cilj je da svako zrno nikne, tako će usev ravnomerno ući u zimu i sve ostale mere biće lakše odraditi. Na ovoj parceli najlakše je navodnjavati sa tifonima koji zemlji daju krupnije kapi, zemljište se sabija, a pokorica lakše stvara“.

Tifoni koriste energiju pritiska vode u sistemu, a presudna je preciznost zalivanja. Pritisak obezbeđuja pumpa na kanalu koja radi na struju. Sami tifoni imaju fotoćelije koje napajaju kompijuter i komandnu tablu, tako da mogu da rade autonomno.

„U planu je da u narednih 10 dana završimo setvu pšenice“, kaže Andrić.

A šta sagovornik iz emisije Bolja zemlja preporučuje ratarima koji nemaju opciju navodnjavanja pre setve, saznajte više u sledećem prilogu.

Bolja zemlja