Naslovna Vesti NE BRINITE – OBNOVIĆE SE: Pegavost lista celera!

NE BRINITE – OBNOVIĆE SE: Pegavost lista celera!

880
0

Prinosi celera su zadovoljavajući, možemo slobodno da kažemo i više nego odlični. Trenutno stanje na terenu, a to je da je celer prosečne težine od 600 do 800 grama, što je idealna težina. Za celerom te težine je najveća tražnja na tržištu.

U ovom slučaju vam direktno prenosimo stanje sa useva celera, u ovom slučaju korenjaša u selu Kumarevo u okolini Leskovca..

Korenjaš formira zadebljani deo korena koji može biti loptast, kruškast ili blago spljošten sa dosta razvijenih žila, bradat, naročito ako se gaji iz rasada, što nije izrazit slučaj ako se direktno seje na stalno mesto.

Pre svega je biljka umerenog klimata. Ne podnosi velike oscilacije u temperaturi, preniske ili previsoke temperature, uz deficit vlage, može da bude izuzetno štetno. Zahteva dosta svetla i vlage u zemljištu. Pogoduje mu izrazito plodno zemljište, sitne strukture, sa pH vrednosti oko 6,5 – 7.

Zaključak do koga se došlo, na osnovu obilaska terena, procene prinosa i kvaliteta je da je celer izuzetnog kvaliteta, kakav nije bio u poslednjih nekoliko godina konkretno u Jablaničkom okrugu. Najbolje se kvalitet celera može prepoznati na poprečnom preseku korena, unutrašnja struktura je glatka, bez udubljenja ili izbočina koje se mogu primetiti golim okom ili bilo kakvih drugi stvari koje odudaraju.

Iako se u ovoj parceli radi o malo kasnijoj sadnji, celer bi po pravilu trebalo kroz nedelju ili dve dana da stigne na tržiše, ali dobra godina i pogodni vremenski uslovi omogućili su da celer bude spreman za tezgu ili raf već sada. O tome govori najviše njegova težina, koja je skoro pa idealna, a ima još prostora da napreduje.

Postoji samo jedan problem, tačnije bolest, koja nije toliko opasna koliko na prvi pogled deluje..

Primećena je pegavost lista celera, koja se manifestuje u vidu svetlosmeđih pega koje se mogu primetiti najpre na listovima a i na peteljci, međusobno se spajaju. U slučaju veće zaraze, lišće može krenuti da se suši. Ali to nije razlog za brigu, jer se listovi obnavljaju, izlaze novi, mladi i zdravi listići. Vremenski period je kratak, vađenje će uveliko početi, tako da ova bolesti ne može na destruktivni način uticati na koren.

 

 

M.S.