Naslovna Vesti Ne moraju negativnosti iz proizvodnje maline da se plasiraju u svet! NEKO...

Ne moraju negativnosti iz proizvodnje maline da se plasiraju u svet! NEKO TO JEDVA ČEKA!!!

1680
0

Berba maline se zahuktava!

Na jugu Srbije (Surdulici, Kraljevu itd.) počela je berba maline, a uskoro će i u Mačvi. Međutim, što se tiče malinarstva u našoj zemlji prilično je problematična situacija. Da stvari nisu loše samo kod nas, u prilog govore i mnogi novinarski članci iz sveta.
Primera radi, mejl lista iz Čilea pokazuje da je 37% manjak kupine, kao i da je manjak maline, nije samo kod nas, nego i na svetskom tržištu.

Nije tačno da je hiperprodukcija maline u Srbiji i u svetu!

Kako stoji Srbija po pitanju malinarstva? Kako će se manjak na svetskom tržištu odraziti na nas? Koja je poruka za naše malinare? – odgovore na ova pitanja dao nam je dr Leposavić, stručnjak sa instituta za voćarstvo u Čačku.
Bolja zemlja maline
Dr Aleksandar Leposavić emisija Bolja zemlja
,, Vremenski uslovi, već 2-3 godine prave velike probleme našim malinarima. Dodatni problem je i nezaintersovanost proizvođača za najavljenim cenama, što je prilično loše. Ali to je realnost! Imamo recimo, situaciju da u našim glavnim malinarskim područjima, Arilju i Ivanjici, pa sigurno 15-20 procenata je neuređenih, neobrađenih malinjaka – nepripremljenih za ovu sezonu. Apsolutno zbog loše cene!” – rekao je, za emisiju Bolja zemlja, dr Leposavić.
Srbija je bila 40 godina lider u proizvodnji maline. A šta ju je izdvajalo u odnosu na konkurenciju? To je bio svakako KVALITET, kao i standardi u proizvodnji i tehnologija prerade u hladnjačama.

Pad tražnje maline iz Srbije posledica je priče koju su pričali otkupljivači!

,, Pre dve godine bila je plaćena prilično visoka cena otkupa. Pretpostavljam, da u želji da se u nekoliko smanje ti troškovi pojedini su krenuli, već negde od jeseni 2016.godine, sa pričom o prepunim hladnjačama robe koju niko neće. Pa čak, i u medijima, često su govorili o tome da po svaku cenu treba menjati naš sortiment – Vilamet i Miker. Po čemu smo, ponavljam – 40 godina lideri u kvalitetu. I na kraju, vrlo često, neistinito i zlonamerno insistiranje na lošim stvarima – pominjanjem Nora virusa.” – istakao je dr Leposavić.
Pocela berba malina
Počela berba malina

Podsećam sve građane da je ovo jako dobro oružje za uništavanje proizvodnje maline!

Dr Leposavić se osvrnuo i na primer iz ne tako davne prošlosti kada je zbog priče o Noro virusu, propao Španski izvoz krastavaca za Nemačku. Pa čak i proizvodnja!
Isti je slučaj i kod nas!
,,Nemojte da mislite da Poljaci nemaju mnogo većih problema, nego što ih mi imamo. I zbog klime, i zbog svih drugih stvari, ali mi daleko veću pažnju posvećujemo tome. Naravno, da uvek postoji mogućnost da neki problem postoji, ali u daleko manjem procentu nego što se priča. Ja ne kažem da nešto treba da se krije, ali nemojmo potencirati, nemojmo pričati i ono što nije tačno.” – posavetovao je javno u emisiji Bolja zemlja dr Leposavić.
Javna priča o nehigijeni, prljavim rukama, izazvaće dodatno podozrenje kod kupaca.

Prognoze dr Leposavića što se tiče roda maline za ovu godinu!

Što se tiče ove godine, Leposavić smatra da će na dodatnih 50 odsto smanjenja u proizvodnji od prošle godine, biti bar 10-20 odsto u smanjenja.
Glavni problem je taj što se, i bez obzira na povećanje površine, smanjuje prinos.
,, Iako je orijentaciono nekih 15 000 hektara pod malinom, a ako mi proizvedemo 56 000 tona, mi u stvari imamo jako mali prinos po jedinici površine.” – rekao je Leposavić.

Viša cena nužno ne mora da znači i oporavak proizvodnje maline

Bitno je svakako da se realna cena uspostavi, zatim da se odabere adekvatan sadni materijal. Ali i pored svega toga, dr Leposavić napominje da ne moraju samo negativnosti iz proizvodnje da se plasiraju u svet, jer to neko jedva čeka!!!