Naslovna Vesti NE TREBA NAM NOVAC – GARANTUJTE NAM OTKUPNU CENU!

NE TREBA NAM NOVAC – GARANTUJTE NAM OTKUPNU CENU!

606
0

Kao soluciju na često niske cene sirovog proizvoda, mnogi poljoprivrednici se okreću preradi. Na nedavnom sajmu poljoprivrede u Kragujevcu, državni sekretar resornog ministarstva Velimir Stanojević nagovestio je da se radi na ’izgradnji novih prerađivačkih kapaciteta iz oblasti mesa, mleka, voća i povrća’.

Još uvek je u toku konkurs za investicije u preradi poljoprivrednih proizvoda, gde korisnik može da ostvari do 5 miliona dinara pomoći. Ipak, poljoprivrednici iz prerađivačkog sektora nisu toliko uvereni da je prerada pravi način da se prevaziđe problem niskih cena sirovine.

Živojin Jelenković iz Lapova odlučio se za proizvodnju rakije, i to čak 16 vrsta; rakije od aronije, mandarine, breskve, čistog meda, pa čak i od kupusa i paradajza.

Iako, tržištu treba uvek nuditi nešto novo, kako bi sebi obezbedili potražnju, njegova najtraženija rakija je ona najpopularnija – šljivovica!

Podsetimo da je nedavno „Šumadijska šljivovica“ Regionalne asocijacije proizvođača rakije dobila oznaku geografskog porekla i da će se na tržištu naći 2021. godine.

„Sve ove rakije su voćne rakije, ali je šljiva najzastupljenija i svako hoće da proba nju“, kaže Jelenković za Bolju zemlju.

Oko šljive, koju proizvodi na 1,5ha povšine potrebno je dosta rada. Iako je cena sirove šljive ove godine 15 dinara i niže, rakija je svakako skuplja, ali se ne pravi tako lako, kao što se plod kupi i bere.

„Naravno, veća je zarada u rakiji, nego u sirovom proizvodu, ali je više i rada i ulaganja u proizvodnji rakije. I za samu šljivu je potreban rad, ali je najvažnija otkupna cena“.

I ponovo se vraćamo na najveći i najvažniji problem srpskih poljoprivrednika – cena i otkup, koji zapravo određuje samu isplativost proizvodnje i ponudu poljoprivrednih proizvoda na tržištu. Živojin Jelenković ima samo jednu poruku.

foto: vrste rakija koje Jelenković proizvodi
foto: vrste rakija koje Jelenković proizvodi

„Država pomaže malom poljoprivredniku, ali vrlo malo. Ne treba da daje novac nikome, samo da garantuje otkupnu cenu; ako je otkupna cena grožđa 100 dinara – proizvodićemo, ako je cena bikova 3 evra – svi će proizvoditi bikove…ja mogu da proizvodim ono čija mi cena odgovara“, kaže proizvođač iz Lapova.

 

J.E.