Naslovna Vesti NE VIŠE OD JEDNOG PROIZVODA SOJE DNEVNO! Prekomerne doze mogu biti fatalne...

NE VIŠE OD JEDNOG PROIZVODA SOJE DNEVNO! Prekomerne doze mogu biti fatalne po vaše zdravlje!

945
0

Na osnovu laboratorijskog testa na sojinim proizvodima, otkriveni su novi nivoi koji su posebno zabrinjavajući za fitoestrogene, jedinjenja za koje se sumnja da ometaju proizvodnju.

U međuvremenu, Udruženje daje preporuke potrošačima da ograniče njihovu izloženost ovim potencijalno štetnim supstancama.

Izvor: Shutterstock/Fotokostic

Endokrini poremećaji u soji?

U kontekstu sve veće zabrinutosti za zdravlje, soja je interesantna alternativa za potrošače koji žele da ograniče potrošnju mesa.
Loša strana soje je takođe važan izvor fitoestrogena (nazvanih izoflavoni u slučaju soje).

Ove supstance čija je molekularna struktura blizu prirodnog hormona ljudskog tela, mogu biti endokrini disruptori i mogu promovisati određene vrste raka, ili čak uticati na fetus, dete ili plodnost.

Izvor: Shutterstock/Fotokostic

Kao takva, ANSES (Nacionalna agencija za bezbednost hrane, hrana, životna sredina i rad iz Francuske ) je 2005. godine izdala mišljenje o ograničavanju prisustva ovih supstanci i boljem informisanju potrošača.

Test CFU-Kue

UFC-Kue test merio doze fitoestrogena u 55 običnih sojinih namirnica (gotova hrana, kolačići, deserti, pića, predjela i umaci) kako bi izračunao izloženost potrošača vrednostima koje su potrošači smatrali podnošljivim.

Izvor:
Izvor: Shutterstock/lourencolf

„14 godina nakon prvih preporuka Agencije, rezultati su od posebnog značaja“, kaže Kue Choisir francuski stručnjak: „Do 5 puta maksimalne doze u jednoj porciji! Najlošije ocenjeni proizvodi našeg testa daleko premašuju maksimalno dozvoljene doze. Samo čaša sojinog napitka iz Sirove biološke sirovine donosi skoro 150% maksimalno dozvoljene doze za odrasle osobe. Još gore, jedna šačica predjela od soje, sadrži više od 5 puta maksimalnu dozu! „.

Fitoestrogeni u mesnim kuglama!

Daleko od pranja sojinim mlekom i tofuom, fitoestrogeni se takođe nalaze u hrani gde ne biste očekivali soju.
Ovi jeftini proteini koji se dodaju kao proizvođač u neke mesne kuglice, mogu izložiti potrošače fitoestrogenima.

Tako, od 12 mesnih proizvoda u našem uzorku (goveđe mesne kuglice, pileći nageci, punjeni paradajz …), 5 od njih odgovara jednom delu i četvrtini maksimuma.

Izvor: Shutterstock/Fotokostic

Ne više od jednog proizvoda od soje dnevno

Ako su nivoi pronađeni u drugim proizvodima malo niži, kumulacija bi bila problematična. Redovna potrošnja tako izlaže potrošača na velika prekoračenja koja su ekvivalentna dva i po puta maksimalno dozvoljene doze za odrasle ili decu.

Ovo objašnjava zašto ANSES preporučuje izbjegavanje konzumacije sojinih proizvoda za trudnice i decu mlađu od tri godine. „Na osnovu toga, čini se razumnim da se ne konzumira više od jedne porcije sojinog proizvoda dnevno“, savjetuje UFC Kue Choisi.

Foto: freepik/jcomp

Obavezno obeležavanje fitoestrogena

S obzirom na visoke nivoe fitoestrogena identifikovanih u kontekstu ovog teksta i rizike endokrinih poremećaja uzrokovanih potrošnjom ovih proizvoda, Kue Choisir je stoga zauzeo ANSES tako da, pod najnovije naučne studije i nove navike potrošnje, preispitati nivo rizika za potrošače i, ako je potrebno, odrediti maksimalne obavezne stope primene.

U međuvremenu, Udruženje preporučuje potrošačima: Izbegavajte konzumiranje bilo kojeg proizvoda koji sadrži soju za decu mlađu od tri godine i trudnice; Ograničite potrošnju sojinih proizvoda na 1 porciju dnevno!