Naslovna Vesti Nedimović: „Podrška prerađivačkom sektoru u fokusu“

Nedimović: „Podrška prerađivačkom sektoru u fokusu“

316
0
prerada
'Srbija je najveća zemlja za ulaganja za agrobiznis', foto: J. El Omari

Poljoprivreda nije samo ono što se proizvodi na njivi, već i logistika, prerada i izvoz. Sve mora biti „u jednom šeširu“. Zbog toga će podrška prerađivačkoj industriji, primena IT rešenja i rešavanje problema nastalih usled klimatskih promena biti u fokusu u narednom periodu, rekao je minister poljoprivrede Branislav Nedimović, na konferenciji posvećenoj globalnim trendovima u oblasti agrobiznisa, koju organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u Beogradu, prenose Novosti.

Može se računati i na to da će u budućnosti udeo prerađivačkog sektora biti veći. Pomoć koju pruža EBRD od velikog je značaja za Srbiju. Vreme je da prestanem da se orijentišemo samo na prodaju jeftinog repromaterijala strancima, jer je država obezbedila svakom prerađivaču 50 odsto povrata sredstava za opremu”, naglasio je Nedimović.

Kako ističe, tri četvrtine izvoza koji Srbija ostvari ka zemljama EU potiče od sirovina koje nastaju u poljoprivredi. EBRD uložio je više od tri milijarde evra u poljoprivredu Jugoistočne Evrope i kako je navedeno na konferenciji, Srbija je atraktivna investitorima.

Prema rečima direktora sektora agrobiznisa u EBRD Natalije Žukove, ovaj region je bitan za njih, jer je Srbija najveća zemlja za ulaganje za agrobiznis.

Izvor: Novosti

 

J.E.