Nedimović – Prelaz na biomasu, put kojim se mora ići

  401
  0

  Danas je počela dvodnevna Međunarodna konferencija pod nazivom ,,Biomasa –potencijal za rad“, u Skupštini AP Vojvodine. Skupštini su prisustvovali predstavnici svih 45 opština Vojvodine i Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Branislav Nedimović.

  ,, Biomasa je potpuno normalna stvar u 21. veku, ali u Srbiji ne postoji dovoljno razvijena svest o tome. Neće biti lako omasoviti upotrebu biomase i svi nosioci funkcija na lokalnom nivou hrabro da uđu u taj posao.“ – izjavio je Nedimović, a prenosi RTV.

  U Sremskoj Mitrovici prvo postrojenje, na biomasu od suncokretove ljuspe, napravljeno je pre šest, sedam godina, kada je Nedimović bio na mestu gradonačelnika Sremske Mitrovice. Od tada troškovi grejanja, građana Sremske Mitrovice, su nekoliko puta jeftiniji od ostatka Srbije. Osim jeftinijeg grejanja, prelaskom na biomasu svi mi dobijamo čistiju životnu sredinu, a uz to poštujemo međunarodne protokole i Pariski sporazum.

  Podsećanja radi, Skupština Republike Srbije je 29. maja 2017. godine, usvojila Pariski sporazum, tačnije globalni sporazum za borbu protiv klimatskih promena. Srbija se obavezala da će doprinositi smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou.

  Na današnjoj konferenciji, Ministar Nedimović je poručio da u svetu već svi prelaze na biomasu, i da je to put kojim moramo ići. Takođe Nedimović je istakao šira zajednica mora da bude uključena u donošenje odluka u vezi sa biomasom, posebno javna preduzeća „Vojvodinašume“ i „Srbijašume“ , nacionalne parkove i nosioce ovlašćenja na eksploataciju drvne mase.

   

  Prethodni tekstStanje u zemljama Zapadnog balkana kao pre izbijanja svetske krize!
  Sledeći tekstI apatinske košnice na udaru lopova