Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo NEGA VOĆNJAKA

NEGA VOĆNJAKA

1189
0

U prethodnom periodu biljke su bile izložene niskim temperaturama, sa mrazom i snegom u pojedinim mestima. Niske temperature dovele su do usporavanja svih fizioloških procesa, a posebno usvajanje hranljivih materija. 
Ovako stresan period negativno se odražava na proizvodnju voća koje je u fazi cvetanja (jagode) i rasta plodova (jabučasto i koštičavo voće). Kako bi se biljke što bolje oporavile i nastavile normalno da rastu i razvijaju se, treba im dodati folijarno hranivo Wuxal Ascofol, u količini 1,5 l/ha (15 ml na 10 l vode) dva puta, u intervalu od 10 dana. Prirodni biostimulatori sadržani u ovom hranivu pojačavaju otpornost biljaka i imaju izuzetno povoljno fiziološko dejstvo. Uz ovaj tretman potrebno je nastaviti i sa zaštitom od prouzrokovača biljnih bolesti.


U proizvodnji jabuke i dalje su vrlo povoljni uslovi za infekcije Venturia inaequalis, prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova. Zbog intenzivnog porasta lisne mase i tek formiranih plodova treba primeniti kombinaciju preparata Different 250 EC, u količini 300 ml/ha (3 ml u 10 l vode) i Niveral, u količini 1 l/ha (10 ml u 10 l vode). Razmak između tretmana treba da bude 6 do 7 dana. Kombinacije ovih preparata odlukuje dobra raspodela na površini ploda, delovanje na višim temperaturama i visoka efikasnost u sprečavanju infekcije. 
U fazi cvetanja, jagoda je osetljiva na infekcije gljive Botrytis cinerea, koja uzrouje pojavu sive truleži. Ova gljiva se razvija na polenu, na mestu odvajanja cvetnih latica i zadržava na nekrotiranim delovima odnosno dolazi do latentnog razvoja. Primena preparata Dionis, u količini 1 l/ha (10 ml u 10 l vode), na početku i tokom cvetanja smanjiće infekcioni potencijal patogena, a time olakšati zaštitu u kasnijim fazama sazrevanja.
Za koštičavo voće preporučujemo preparat Delan 700 WG, u količini 0,75 kg/ha (7,5 g u 10 l vode) koji sprečava pojavu šupljikavosti lišća i brojne druge bolesti. 
Ukoliko imate dodatnih pitanja obratite se stručnoj službi firme Chemical Agrosava na telefon 011/7852-767.

Dipl.inž. Jovanka Petrović
Chemical Agrosava