Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Nekoliko korisnih saveta za pravilan izbor voćnih sadnica!

Nekoliko korisnih saveta za pravilan izbor voćnih sadnica!

584
0

Kod podizanja voćnog zasada najodgovorniji deo posla je pravilan izbor sadnog materijala – određenih sorata, na određenoj podlozi. Ovaj deo posla je najbolje prepustiti stručnjaku. Neretko se dešava da se poljoprivredni proizvođači obrate stručnim licima za pomoć tek onda kada je problem skoro nerešiv.


Voćari iz Ljubave imaju tu sreću što za kolegu imaju Nikolu Milojevića, inženjera voćarstva i istovremeno sjajnog proizvođača sadnog materijala. Sve što Nikola zna i što je isprobao do sada u svom rasadniku, prenosi svojim kupcima.

Kao i u svakom drugom poslu, i u voćarstvu je bitno da čovek nije sujetan, već da sasluša, gleda i ponešto nauči. Jer ako se iz neznanja, već pri odabiru sadnica napravi greška, onda će se to odraziti na celi, životni vek voćke.

Foto: Screenshot iz priloga

Prilikom izbora sadnica posebnu pažnju treba obratiti na razvijenost korena i nadzemnog dela sadnice, identitet sorte, starost i zdravstveno stanje, kao i na to da sadnica nije mehanički oštećena. Recimo, kod nas se mnogo njih “prevari” gledajući koliko sadnica ima grančica – i misli da što ima više grančica, znači da je bolja sadnica. Međutim, kada kupujete sadnicu, gledajte koliko je razgranat koren i da li je “školovan”, a ne koliko su grane razgranate.

Ono što je urednika i voditelja emisije Bolja zemlja, Uroša Davidovića posebno interesovalo su iskustva ovog rasadničara vezano za pojavu ervinije. Da li je tačno da su bugarske sorte otpronije od domaćih sorti dunja?

Više o o pravilnom izboru sadnice voćaka i o otpornosti voćaka na erviniju poslušajte u narednom prilogu:

Prethodni tekstTRNjINA ‒ neistraženo zimsko voće!
Sledeći tekstMagično dejstvo čajeva!